Η Novartis και οι ανταγωνιστές της - Free Sunday
Η Novartis και οι ανταγωνιστές της

Η Novartis και οι ανταγωνιστές της

 

Είναι γνωστό ότι αν μία εταιρεία κερδίζει δουλειές με μία κυβέρνηση, προκαλεί την αντιπαλότητα, τη ζήλια και την καχυποψία άλλων ανταγωνιστών της, οι οποίοι με εκείνη την κυβέρνηση δεν παίρνουν δουλειές.

Είναι, λοιπόν, εύλογο οι ανταγωνιστές, που δεν παίρνουν δουλειές, να προσεγγίσουν τους πολιτικούς αντιπάλους εκείνου του κόμματος επί της εξουσίας του οποίου δεν τις παίρνουν.

Εύλογο! Αν φύγουν αυτοί, θα σταματήσουν να παίρνουν τις δουλειές αυτοί που τις έπαιρναν και θα τις πάρουν οι άλλοι. Και για να έλθουν οι αντίπαλοι των πρώτων στην εξουσία, οι επιχειρηματίες βοηθούν όσο μπορούν. Με μέσα, με χρήματα, με πολιτική στήριξη.

Elementary! Politically elementary!

Δυστυχώς για αυτούς αυτή η κυβέρνηση πορεύεται με πολιτικά στοιχειώδη σκέψη και αυτή τη στιγμή προσπαθεί απεγνωσμένα να αλλάξει την ατζέντα. Δεν έχει ως σκοπό την κάθαρση, αλλά τον προσεταιρισμό των ανταγωνιστών της Νovartis. Κάνει “δώρα” σε αυτούς που μπορούν να επηρεάσουν όσους απομακρύνονται από το γαλατικό χωριό, γιατί ο Μοναρχίξ τα έχει βρει με τον Καίσαρα. Αλλά και αυτό, όπως όλα το κάνει χοντροκομμένα και εξυπνακίστικα. Προσπαθεί να καταστήσει υπόπτους διαφθοράς όλους τους πολιτικούς της αντιπάλους. Δεν την ενδιαφέρει η ενοχή τους, η ομηρία τους την ενδιαφέρει.

Όσες φορές το έκανε, απέτυχε παταγωδώς. Όπως για παράδειγμα σε εκείνη η αλήστου μνήμης διερεύνηση των δανείων των εκδοτικών επιχειρήσεων. Ή με το Ερρίκος Ντυνάν. Ή με την πίεση στον Παπακωνσταντίνου να “δώσει” τον Βενιζελο. Κι αυτή η προσπάθεια θα έχει την τύχη όλων των προηγουμένων. Άλλωστε στην τελευταία περίπτωση από τις συγκεκριμένες κατηγορίες υπάρχουν επιχειρηματικά συμφέροντα που ωφελούνται. Και αυτά δημιουργούν αντισυμφέροντα, τα οποία θίγονται και εύλογο είναι να αντιδράσουν. Όπως αντέδρασαν και εκείνα που νόμιζαν ότι είχαν θιγεί παλαιότερα.

Ειδικά τώρα που η κυβέρνηση το κάνει βιαστικά, διότι καθημερινά μειώνεται η ευχέρεια που έχει στην άσκηση της εξουσίας. Δηλαδή αποδυναμώνεται ο έλεγχός της επί του κράτους. Πόσο ακόμη να αντέξει το παραμύθι με την εξαγορά των κόκκινων δανείων των δημοσίων υπαλλήλων;