Η διεθνής θέση της χώρας δεν είναι υπόθεση σαν τη NOVARTIS! - Free Sunday
Η διεθνής θέση της χώρας δεν είναι υπόθεση σαν τη NOVARTIS!

Η διεθνής θέση της χώρας δεν είναι υπόθεση σαν τη NOVARTIS!

 

Η πιο ανησυχητική εξέλιξη της χθεσινής ημέρας αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι ο εμβολισμός της ακταιωρού στα Ίμια. Αυτός αντιμετωπίζεται με τον τρόπο με τον οποίο προεκλήθη. Οι πιο ανησυχητικές εξελίξεις είναι δύο:

  • η επιφυλακτικότητα που εξέφρασαν η γαλλική TOTAL και η ιταλική ENI -οι δυο εταιρείες της κοινοπραξίας, που κάνει τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ- για το κατά πόσο θα συνεχίσουν τις έρευνες, κυρίως σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η γεώτρηση γίνεται «πολύ μέσα στην ΑΟΖ της Κύπρου», το οποίο αφήνουν ανοιχτό να μην τους είναι αρκετό.
  • Η διαφορά των εκτιμήσεων του Τούρκου πρωθυπουργού, όπως τις μάθαμε από διαρροή του μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνομιλία Τσίπρα – Γιλντιρίμ σε συνδυασμό με τις δημόσιες δηλώσεις Ερντογάν και τουρκικού Υπουργείου εξωτερικών.

Ο Γιλντιρίμ φέρεται να είπε ότι ο εμβολισμός δεν ήταν «εσκεμμένο γεγονός», ενώ ο Ερντογάν είπε ότι «οι δυνάμεις μας έκαναν το καθήκον τους και πάλι χθες το βράδυ» και το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι «τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος».

Το πρώτο, η επιφυλακτικότητα της κοινοπραξίας, δείχνει ότι ενδέχεται να μην έχει γίνει η καλύτερη δυνατή αποτίμηση της ισορροπίας δυνάμεων και των συμμαχιών και χρειάζεται να ξαναγίνει. Ειδικά μετά την ουδέτερη στάση των ΗΠΑ, που ελάχιστα απέχει από την πρόσφατη προειδοποίηση του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα για το “κακό”, που μπορεί να προκαλέσουν τα όπλα που εκατέρωθεν έχουν μαζευτεί στην περιοχή.

Το δεύτερο, η διαφορά των εκτιμήσεων, δείχνει ή ότι στην Άγκυρα υπάρχει αστάθεια ή ότι κάποιες από τις δηλώσεις δεν μεταφέρθηκαν σωστά. Για όσους γνωρίζουν την Τουρκία, είναι περίπου απίθανο αυτές να ήταν οι δηλώσεις Ερντογάν.

Χρειάζεται σοβαρή και σε βάθος αποτίμηση της κατάστασης. Η προχειρότητα είναι καταστροφική για το παρόν και το μέλλον και η διεθνής θέση της χώρας δεν είναι δικογραφία σκανδάλου.