Έχουν τα Ίμια, Οργανισμό Λιμένος; - Free Sunday
Έχουν τα Ίμια, Οργανισμό Λιμένος;

Έχουν τα Ίμια, Οργανισμό Λιμένος;

Χθες η Ουάσιγκτον σχολιάζοντας όσα συνέβησαν στα Ίμια κάλεσε ότι «όλα τα μέρη να λάβουν μέτρα που θα αποκλιμακώσουν την τρέχουσα κατάσταση», επισημαίνοντας ότι «Τουρκία και Ελλάδα έχουν εδώ και καιρό παγιωμένα διπλωματικά κανάλια για την αντιμετώπιση θεμάτων του Αιγαίου».

Η θέση παραπέμπει ευθέως σε αυτό που ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ είχε πει στην πρόσφατη συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ: «Όσο έχετε αυτά τα φονικά περίπλοκα στρατιωτικά συστήματα που λειτουργούν σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο υπάρχει πάντα φοβερός κίνδυνος ατυχήματος, το οποίο φυσικά θα προκαλέσει μεγάλες επιπλοκές στη σχέση σας».

Ο εμβολισμός της ελληνικής ακταιωρού από το Τουρκικό πολεμικό πλοίο, είναι ο ορισμός του «ατυχήματος», που είχε περιγράψει ο κ.Πάιατ.

Κοινώς η Ουάσιγκτον δεν θέλει να εμπλακεί στην ελληνοτουρκική διαμάχη. Και γιατί να το κάνει άλλωστε;

  • Έδειξε μία από τις δύο χώρες να παίρνει σοβαρά την προτροπή για «λιγότερα φονικά περίπλοκα στρατιωτικά συστήματα»; Ποιον βολεύει μια επιπλέον διαμάχη μέσα στο ΝΑΤΟ;
  • Πήραν πολύ σοβαρά οι Τούρκοι την αμερικανική δυσαρέσκεια για την αγορά των S400 από τη Ρωσία;
  • Πήρε πολύ σοβαρά ο κ.Τσίπρας την αμερικανική δυσαρέσκεια για την αδιαφάνεια στην πηγή των χρημάτων των επενδυτών του λιμανιού της Θεσσαλονίκης; Ή στην άδεια Κουφοντίνα;

Χθες ο Υπουργός Άμυνας, ο οποίος απέφυγε ακόμη και να θέσει το θέμα του εμβολισμού στη συνεδρίαση των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, κάλεσε «τους συμμάχους στην ΕΕ, αλλά και στο ΝΑΤΟ να πάρουν ξεκάθαρη θέση».

Αυτός που ζητά από τους άλλους ξεκάθαρες θέσεις, πρέπει να έχει και ο ίδιος! Και για να τις πάρουν σοβαρά πρέπει να μπορεί να υπερασπίζεται μόνος του τα συμφέροντά του. Διότι τα κράτη δεν έχουν δίκαια. Έχουν συμφέροντα! Δεν μπορεί το μόνο συμφέρον που καθορίζει την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα να είναι η επανεκλογή της και να έχει την εντύπωση ότι μπορεί να συγκινήσει οποιονδήποτε. Διαβάζουν κι οι ξένοι τις δημοσκοπήσεις.