Από τον Μαρξ στον Μάρκο... - Free Sunday
Από τον Μαρξ στον Μάρκο...
H κηδεία του Μάρκου Βαμβακάρη τον Φεβρουάριο του 1972. Ήταν 66 ετών

Από τον Μαρξ στον Μάρκο...

Χθες το βράδυ μία ομάδα αντιεξουσιαστών πραγματοποίησε, όπως ενημέρωσε η ίδια, “παρέμβαση με τρικάκια, συνθήματα και πανό έξω από το σπίτι του Λουκά Παπαδήμου, ως ένδειξη αλληλεγγύης στο σύντροφο μας απεργό πείνας - από σήμερα 25/02 και δίψας, Ντίνο Γιαγτζόγλου”.

Είναι λίγο δύσκολο να κατανοήσεις τι νόημα έχει η πίεση στον κ.Παπαδήμο ως ένδειξη αλληλεγγύης στον κ.Γιατζόγλου, ο οποίος είναι προφυλακισμένος για απόπειρα δολοφονίας του κ.Παπαδήμου.

Δεν κρατείται με έγκληση του πρώην πρωθυπουργού και δεν κρατείται επειδή απέτυχε στην απόπειρα του.

Κρατείται επειδή η απόπειρα δολοφονίας, προβλέπεται ως πράξη που τιμωρείται...

Για την ακρίβεια, ήταν η δεύτερη “παρέμβαση” στον κ.Παπαδήμο. Η πρώτη ήταν στον Ευαγγελισμό, όταν ακόμη νοσηλευόταν εκεί μετά τη σε βάρος του απόπειρα, με τρικάκια που ανέγραφαν τον στίχο του Μάρκου Βαμβακάρη:

'Όσοι γινούν πρωθυπουργοί

μια μέρα θα πεθάνουν”.

Σύμφωνα με τους στίχους του Μάρκου, αυτό θα συμβεί επειδή

“τους κυνηγάει ο λαός
απ’ τα καλά που κάνουν”

Τους συγκεκριμένους στίχους είχε γράψει ο Βαμβακάρης το 1936 όταν μέσα σε 25 μέρες είχαν εγκαταλείψει τα εγκόσμια τρεις --ο τότε εν ενεργεία πρωθυπουργός, ο άμεσος προκάτοχος του και ένας που είχε κυβερνήσει δυο χρόνια νωρίτερα.

Στις 18 Μαρτίου ο Ελευθέριος Βενιζέλος --πρωθυπουργός μέχρι το 1933, την 1η Απριλίου, ο αμέσως προηγούμενος πρωθυπουργός Γεώργιος Κονδύλης και στις 13 Απριλίου, ο εν ενεργεία, Κωνσταντίνος Δεμερτζής.

Όμως, παρά την άποψη του Μάρκου για τον λόγο θανάτου των πρωθυπουργών, και οι τρεις πέθαναν από φυσικά αίτια, ο πρώτος στα 72, ο δεύτερος στα 57 και ο τρίτος στα 60 χρόνια του.

Οκτώ δεκαετίες μετά, μέσα σε έναν χρόνο, από τους τρεις αμέσους προκατόχους του νυν πρωθυπουργού, ένας έχει δεχτεί δολοφονική απόπειρα και δύο απειλούνται με ηθική εξόντωση ως καταχραστές του δημοσίου χρήματος με ανώνυμους μάρτυρες.

Κανένας από φυσικά αίτια.

Τι γίνεται αφού “τους κυνηγήσει ο λαός”, το λέει κι αυτό ο Μάρκος:

“Βάζω υποψηφιότητα
πρωθυπουργός να γίνω
να κάθομαι τεμπέλικα
να τρώω και να πίνω

Και ν’ ανεβαίνω στη Βουλή
εγώ να τους διατάζω
να τους πατώ τον αργιλέ
και να τους μαστουριάζω”

Από τον Μάρξ στον Μάρκο...