Το ανάποδο ψαλίδι του Ρονάλντο και η διαφάνεια στο ποδόσφαιρο - Free Sunday
Το ανάποδο ψαλίδι του Ρονάλντο και η διαφάνεια στο ποδόσφαιρο
Ο Κριστιάνο Ροναλντο και Τζιανλουλιτζι Μπουφόν μετά το τέλος του αγώνα http://www.juventus.com/

Το ανάποδο ψαλίδι του Ρονάλντο και η διαφάνεια στο ποδόσφαιρο

Χθες η μετοχή της Γιουβέντους είχε μία μεγάλη πτώση. Όχι ότι πήγαινε πολύ καλά. Την προηγουμένη της έναρξης της ποδοσφαιρικής περιόδου, τον Αύγουστο του 2017, ήταν στα 0,7 ευρώ και χθες, πήγε στα 0.63. Συνολικά είχε δηλαδή μία πτώση της τάξης του 10%.

Κοινώς οι αγορές δεν αξιολόγησαν θετικά τις προοπτικές κερδοφορίας της εταιρείας, παρά το γεγονός ότι είναι πρώτη στο πρωτάθλημα με διαφορά 4 βαθμών από τη δεύτερη κι ενώ πέρυσι όταν κατέκτησε το πρωτάθλημα, η τιμή της μετοχής, έφτασε κοντά στο ευρώ, για την ακρίβεια στα 97 λεπτά.

Βεβαίως πριν από πέντε χρόνια σαν σήμερα, ήταν στα 21 λεπτά, επίπεδο στο οποίο έμεινε μέχρι πέρυσι τέτοιες ημέρες.

Το θέμα βέβαια δεν είναι πόσο έριξε τη μετοχή το ανάποδο ψαλίδι του Ρονάλντο στο ματς με τη Ρεάλ. Το θέμα είναι ότι η επιχειρηματική διάσταση του αθλητικού προϊόντος είναι εξ ίσου σημαντική, αν δεν είναι περισσότερο.

Οι αγορές απαιτούν διαφάνεια. Και επιβάλλουν περισσότερη όταν δεν υπάρχει. Αυτό ακριβώς είναι που δεν έχει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Και για αυτό δεν είναι ούτε ελκυστικό αθλητικό προϊόν για να έχει πελάτες, δηλαδή θεατές, ούτε σοβαρή επιχειρηματική δραστηριότητα με δυνατότητες κερδοφορίας για να προσελκύει επενδυτές.

Όσες δηλώσεις αποκήρυξης της βίας κι αν μαζευτούν, ο Υφυπουργός Αθλητισμού και η κυβέρνηση του ενδιαφέρονται να ελέγξουν ένα άρρωστο προϊόν και όχι να δημιουργήσουν το πλαίσιο που θα το κάνει υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα.