Το όνομα της πΓΔΜ από την Αθήνα στο Φανάρι - Free Sunday
Το όνομα της πΓΔΜ από την Αθήνα στο Φανάρι
Προεδρία πΓΔΜ

Το όνομα της πΓΔΜ από την Αθήνα στο Φανάρι

Χθες ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την προχθεσινή συνάντηση του με τον πρόεδρο της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, δύο ημέρες πριν από τη σημερινή συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογο του της γειτονικής χώρας, Νικόλα Ντιμιτρόφ.

“Να σημειωθεί ότι οι δύο άνδρες συναντώνται σχεδόν κάθε χρόνο μέσα στα πλαίσια των διεθνών συνεδριών που διοργανώνει το Βακούφιον Marmara grubu με την συμμετοχή πολλών πρώην και εν ενεργεία Προέδρων, Πρωθυπουργών και άλλων προσωπικοτήτων”, ανέφερε στην ανακοίνωση του, το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Όμως, όσο κι αν διασκεδάζονται οι εντυπώσεις, η ανακοίνωση της προεδρίας της, είναι σαφέστερη:

“Οι δύο συνομιλητές συζήτησαν θέματα σχετικά με το καθεστώς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μακεδονίας - την Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας”, αναφέρει η προεδρία, στην ανακοίνωση της, σύμφωνα με την οποία, “ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ελπίδα ότι το ζήτημα θα επιλυθεί”.

Για να λυθεί το θέμα, πρέπει το Σερβικό Πατριαρχείο να συναινέσει να αναγνωριστεί ως μητέρα εκκλησία της “Αρχιεπισκοπής της Οχρίδας”, το Βουλγαρικό Πατριαρχείο και να βρεθεί τρόπος να κατευναστεί η ελληνική εκκλησία, η οποία είναι αντίθετη στην αναγνώριση της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Και η οποία λύση τελικά περνά από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, στον οποίο τηλεφώνησε ο πρόεδρος Πούτιν κατά την επίσκεψη του στην Τουρκία, τη Μεγάλη Τρίτη. Ίσως του μετέφερε τη βούληση της ρωσικής εκκλησίας, η οποία στηρίζει τη σερβική.

Αν οι κυβερνητικές επαφές και η εμπλοκή του Φαναρίου, είναι μεθοδεύσεις, εσωτερικές ή διεθνείς, που έχουν ως στόχο να βραχυκυκλώσουν τις αντιδράσεις της ελληνικής εκκλησίας, είναι πιθανότερο να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.