Ο Ζάεφ ζητά δημοψηφισμα στην Ελλάδα για μία συμφωνία για το όνομα - Free Sunday
Ο Ζάεφ ζητά δημοψηφισμα στην Ελλάδα για μία συμφωνία για το όνομα
Ο πρωθυπουεργός της πΓΔΜ,,Ζόραν Ζάεφ εν μέσω της υπουργού Αμύνης, Ραντμίλα Σεκερίνσκα και του λββανικής καταγωγής Υπουεργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μπουγιάρ Οσμανι

Ο Ζάεφ ζητά δημοψηφισμα στην Ελλάδα για μία συμφωνία για το όνομα

Κάθε συμφωνημένη λύση πρέπει να γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς και τους πολίτες και των δύο χωρών (any agreed solution should be accepted by the institutions and citizens of both countries), είπε το Σάββατο ο πρωθυπουργός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ αναφορικά με τη διαδικασία επίλυσης του θέματος της ονομασίας της χώρας του.

Αυτό που λέει ο κ.Ζάεφ προφανώς καθησυχάζει τους πολίτες της χώρας του, ότι δεν θα αποφασίσει τίποτε ερήμην τους, όμως, ο τρόπος με τον οποίο διατυπώνει την άποψή του λογικά ερμηνεύεται ως απαίτηση για δημοψήφισμα και στην Ελλάδα.

Πρακτικά, την ώρα που διαπραγματεύεται ο πρωθυπουργός της γείτονος ζητά εγγυήσεις για τη βιωσιμότητα της συμφωνίας.

Πιστεύω ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες θα υποστηρίξουν την εφικτή λύση ως μία επιπλέον εγγύηση της βιωσιμότητα της. “He voiced belief that the opposition parties of both countries would also support the possible solution, as an additional guarantee of its sustainability”, όπως έγραψε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της γείτονος, ΜΙΑ.

Κοινώς δεν του αρκεί ούτε ο κ.Τσίπρας, ούτε οι δικοί του κυβερνητικοί εταίροι --οι Αλβανοί.

Διότι σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα προφανώς διαβάζει κι αυτός τις δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου του κ. Τσίπρα και τις δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα, όπως τα διαβάζουμε κι εμείς.

Αλλά και σε ό,τι αφορά στην χώρα του δεν θέλει αλλαγή ονόματος με ένα “ναι”, την πλάστιγγα υπέρ του οποίου θα γείρουν οι Αλβανοί επιβάλλοντας τη βούλησή τους στην εθνική κοινότητα, η οποία έδωσε το συνταγματικό όνομα της χώρας, το οποίο θα αλλάξει.

Ο Ζάεφ κατανοεί ότι σε τέτοια θέματα λύσεις με συγκυριακές πλειοψηφίες ενδέχεται, όχι απλώς να μην είναι βιώσιμες, αλλά να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσουν. Ο κ. Ζάεφ δείχνει να κατανοεί, αυτό για το οποίο ο κ. Τσίπρας αδιαφορεί.