Η σύγκλιση της τριγλωσσίας Τσίπρα- Καμμένου - Κουβέλη είναι ανησυχητική - Free Sunday
Η σύγκλιση της τριγλωσσίας Τσίπρα- Καμμένου - Κουβέλη είναι ανησυχητική
Ο πρωθυπιυργός, ο Υπ.Άμυνας και ο αν. Υπουργός, ως αρχηγοί κομμάτων στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών μετά τις εκλογές του Μαϊου 2012

Η σύγκλιση της τριγλωσσίας Τσίπρα- Καμμένου - Κουβέλη είναι ανησυχητική

Με τη χθεσινή δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, Φώτη Κουβέλη ότι «βρισκόμαστε σε έναν ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο», η κυβέρνηση εγκατέλειψε επίσημα τη διγλωσσία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και κατευθύνεται στην τριγλωσία.

Ο πρωθυπουργός χαράζει τη γραμμή και αποφασίζει με τον Τούρκο ομόλογό του να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Ο υπουργός Άμυνας προειδοποιεί τους Τούρκους ότι αν ξεκινήσουν πόλεμο, θα πάθουν ό,τι και το '21 και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας λέει ότι βρισκόμαστε ήδη σε πόλεμο.

Όμως ο κ.Κουβέλης -εμμέσως, πλην σαφώς- συνέδεσε με αυτήν την κατάσταση την απώλεια του πιλότου στην Σκύρο καθώς, όπως είπε, «η μεγάλη συμμετοχή των αεροπόρων μας στις αναχαιτίσεις μπορεί να δημιουργήσει στοιχεία κόπωσης».

Αν δεν έχει χρησιμοποιήσει λάθος διατυπώσεις, η ερμηνεία είναι σαφής. Η δε διευκρίνιση που έσπευσε να δώσει, σύμφωνα με την οποία ότι «η διάταξη των δικών μας δυνάμεων για τις αναχαιτίσεις γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουμε καταπόνηση των πιλότων μας», μάλλον ενισχύει την ερμηνεία. Διότι η Ελλάδα δεν έχει ατελείωτους ανθρώπινους πόρους, Και γι' αυτό από τη μία δημιουργεί ανασφάλεια στην ελληνική κοινωνία για την επάρκεια στην αντιμετώπιση του κινδύνου και από την άλλη εξηγεί, γιατί ο πρωθυπουργός θέλει ανοιχτές πόρτες διαλόγου με την Τουρκία. Κατά τα άλλα, οι Τούρκοι θα μπορούσαν να εκλάβουν το “μολών λαβέ”, που θα έλεγε και ο Υπουργός Άμυνας, ως τρόπο να φτάσουν την καταπόνηση των Ελλήνων πιλότων στα άκρα.

Κάπως έτσι η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που η εξωτερική της πολιτική συμπληρώνεται ως παζλ. Καλό για άσκηση επι χάρτου σε κολέγια διεθνών σπουδών --εξαιρετικά επικίνδυνο για ένα κράτος.