Γιατί ζόρισε ο Ζόραν Ζάεφ; - Free Sunday
Γιατί ζόρισε ο Ζόραν Ζάεφ;

Γιατί ζόρισε ο Ζόραν Ζάεφ;

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από το Μαξίμου ο πρωθυπουργός είναι σοβαρά ενοχλημένος από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας. Με τον δεύτερο διότι διέλυσε όλες τις προσδοκίες για ομαλότητα στις σχέσεις με την Τουρκία. Με τον πρώτο διότι καλλιέργησε περισσότερες προσδοκίες από όσες δικαιολογούνταν για λύση στο θέμα του ονόματος της πΓΔΜ. Τα προβλήματα που ο δεύτερος δημιούργησε στις σχέσεις με την Τουρκία ήταν γνωστά. Όμως με τον πρώτο όλα έδειχναν καλά σε ό,τι αφορά στις σχέσεις με τα Σκόπια, μέχρι που από την Κυριακή και μετά ο πρωθυπουργός της γείτονος άλλαξε κατεύθυνση και απέρριψε αυτά, που η Ελλάδα θεωρούσε ότι είχε αποδεχτεί.

Μέχρι που χθες η ύπατη εκπρόσωπος της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, η κυρία Φρεντερίκα Μογκερίνι, ανακοίνωσε ότι “η Επιτροπή συστήνει στο Συμβούλιο να αποφασίσει να ανοίξει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας”.

“Today the Commission recommends that the Council decides to open accession negotiations with Albania and with the Former Yugoslav Republic of Macedonia.”, είπε η κυρία Μογκερίνι.

Στη δε εισήγηση για τη συγκεκριμένη χώρα, η επίλυση του “θέματος του ονόματος χαρακτηρίζεται αναγκαία αλλά όχι προϋπόθεση. Τhe "name issue" needs to be resolved as a matter of urgency, αναφέρεται.

Ο κ. Ζάεφ προφανώς το έμαθε εγκαίρως και θεώρησε ότι είναι ενισχυμένος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Δηλαδή, και να μην λυθεί το όνομα, έχει εξασφαλίσει τη διεύρυνση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση με την προσωρινή ονομασία. Δηλαδή την ονομασία που χρησιμοποιεί η Ελλάδα και οι διεθνείς οργανισμοί, στους οποίους συμμετέχει η Ελλάδα.

Όλοι οι άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών των παραπάνω οργανισμών, χρησιμοποιούν το συνταγματικό όνομα της χώρας.

Η Αθήνα δεν ήξερε τι είχε αποφασίσει η Επιτροπή;

Ή μήπως ο κ. Τσίπρας σκοπεύει να ασκήσει το δικαίωμα του βέτο, όταν η εισήγηση της Επιτροπής έλθει προς επικύρωση στη Σύνοδο Κορυφής στις 29 Ιουνίου, 12 μέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και μία εβδομάδα μετά το eurogroup της 21ης Ιουνίου στο οποίο η κυβέρνηση διοχετεύει ήδη όλη τη δραστηριότητα της για να έχει κλείσει η συμφωνία για την “έξοδο από τα μνημόνια”;

Ή μήπως απλώς δεν μπορούσε να το αποτρέψει;