Τσίπρας και Ζάεφ: Πολιτικοί δρόμοι αντιστρόφως ανάλογοι - Free Sunday
Τσίπρας και Ζάεφ: Πολιτικοί δρόμοι αντιστρόφως ανάλογοι

Τσίπρας και Ζάεφ: Πολιτικοί δρόμοι αντιστρόφως ανάλογοι

Η σημερινή συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της πΓΔ της Μακεδονίας η δεύτερη των δύο ανδρών, στους οποίους η μοίρα έχει παίξει ένα περίεργο παιχνίδι.

Καλούνται -και το έχουν αποδεχτεί- να λύσουν ένα πρόβλημα, το οποίο οι ίδιοι προσωπικά δεν είναι και τόσο βέβαιοι ότι είναι πρόβλημα,

Δεν δείχνουν να είναι ενθουσιασμένοι με την προοπτική. Για αυτούς όμως είναι όρος προσωπικής πολιτικής επιβίωσης.

Ο Τσίπρας πρέπει να λύσει το πρόβλημα διότι δεν έχει την πολυτέλεια να διαπραγματεύεται πολλά θέματα μαζί και δεν μπορεί να πει όχι στο θέμα του ονόματος, διότι θα επιβαρύνει την άλλη διαπραγμάτευση για την “έξοδο από το μνημόνιο”. Αν το λύσει κινδυνεύει να χάσει την εξουσία διότι ενδέχεται να άρουν την εμπιστοσύνη τους, οι ακροδεξιοί, κατά τον Γιούνκερ, εταίροι του. Για αυτό προσπαθεί να βρει και άλλους κυβερνητικούς εταίρους να διευρύνει το σχήμα του.

Ο Ζάεφ πρέπει να λύσει το πρόβλημα, διότι αν δεν το λύσει, οι Αλβανοί κυβερνητικοί εταίροι του θα άρουν την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του και θα μείνει εκτός εξουσίας. Άλλωστε στην πελιοψηφική εθνική κοινότητα της χώρας, στις τελευταίες εκλογές ήταν μειοψηφία. Για αυτό προσπαθεί να βρει και άλλους κυβερνητικούς εταίρους αλλά μέχρι τους 68 στους 120 βουλευτές έφτασε.

Είναι γνωστό και την Αθήνα και στα Σκόπια και σε όλο τον κόσμο ότι οι πολιτικές συμφωνίες στα δύσκολα, έχουν μεγάλο κόστος.

Ουσιαστικά ο Τσίπρας κινδυνεύει να πέσει αν κάνει τη συμφωνία και ο Ζάεφ αν δεν την κάνει!

Καλή διαπραγμάτευση....