Ο Τσίπρας χάνει και από τον ΣΥΡΙΖΑ - Free Sunday
Ο Τσίπρας χάνει και από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Τσίπρας χάνει και από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η τελευταία δημοσκόπηση της public issue ήταν πραγματικά δραματική για το Μέγαρο Μαξίμου. Όχι γιατί δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ να πέφτει.

Αλλά γιατί δείχνει τον πρωθυπουργό κάτω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι γνωρίζουν ότι η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του εκάστοτε πρωθυπουργού είναι δομικό στοιχείο της πολιτικής ηρεμίας της κοινωνίας.

Κανένας λαός πουθενά στον κόσμο, ακόμη και αν το πιστεύει, προτιμά να μην το πει σε ότι αφορά στην εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό. Είναι εμπιστοσύνη στην ομαλή συνέχεια της καθημερινότητας του.

Ο κ.Τσίπρας εδώ και καιρό ακολουθεί τον κ.Μητσοτάκη και μάλιστα με διευρυνόμενη διαφορά.

Στη χθεσινή δημοσκόπηση της public issue, όμως ετέθη ένα πιο σκληρό ερώτημα καθώς το “δείγμα” ρωτήθηκε αν “ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ικανό αρχηγό”. Κι εκεί το ποσοστό των θετικών απαντήσεων, βρέθηκε στο 17%, δηλαδή 40 μονάδες πίσω από το ποσοστό στην ίδια ερώτηση πριν τρία χρόνια.

Την ίδια στιγμή όμως στην ίδια δημοσκόπηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του κ.Τσίπρα, βρίσκεται δημοσκοπικά στο 20%. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο αρχηγός του κόμματος όχι μόνο μέσα σε 3 χρόνια έχασε την εκτίμηση 2 στους 3 πολιτών αλλά πλέον και έχει μικρότερο κύκλο αποδοχής από ότι το κόμμα.

Μέχρι τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξασφαλίσει στον κ.Τσίπρα τόση ευχέρεια κινήσεων που κανείς πρωθυπουργός δεν είχε μετά την μεταπολίτευση καθώς δεν υπήρξε πολιτική επιλογή του Μεγάρου Μαξιμου την οποία να μην ενστερνίστηκε το κόμμα.

Αν όμως η σχέση ΣΥΡΙΖΑ -Τσίπρα, εξελιχθεί με τον τρόπο που αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση, η επόμενη εκλογική μάχη για τον κ.Τσίπρα, θα είναι μάχη επιβίωσης και στο κόμμα του. Κυρίως στο κόμμα του, όπου τον περιμένουν χωρίς την πορφύρα της πρωθυπουργικής εξουσίας, όσοι μέχρι σήμερα εμφανίζονται υποταγμένοι στη βούληση του.