Οι αμερικανικές πιέσεις για λύση στο όνομα γύρισαν στην Ελλάδα - Free Sunday
Οι αμερικανικές πιέσεις για λύση στο όνομα γύρισαν στην Ελλάδα
Η συνάντηση Πένς -Τσίπρα στον Λευκό Οίκο, τον Οκτώβριο 2017

Οι αμερικανικές πιέσεις για λύση στο όνομα γύρισαν στην Ελλάδα

Μϊα τηλεφωνική επικοινωνία, απο εκείνες η δημοσιοποίηση των οποίων είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την κατανόηση των εξελίξεων, είχαν χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πένς.

Η δημοσιοποίηση έγινε με ανάρτηση του κ.Πενς στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, στις 1:44 το πρωί Κυριακής ώρα Ελλάδος, δηλαδή, η επικοινωνία έγινε αφότου το Μέγαρο Μαξίμου είχε ανακοινώσει την απόρριψη της πρότασης Ζάεφ για τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν” erga omnes.

Σύμφωνα με την ανάρτηση, ο κ.Πενς ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την ηγετική του παρουσία μαζί με τον Μακεδονα πρωθυπουργό Ζάεφ για τις προσπάθειες του προς την επίλυση της μακροχρόνιας διαφοράς ως προς το όνομα”, κάνοντας λόγο για “ιστορική ευκαιρία”.

¨Ελπίζω τα δύο μέρη να καταλήξουν σε μία αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία και να προσωθήσουν την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή”, καταλήγει ο κ.Πενς.

Thanked him for his leadership, along w/ Macedonian PM Zaev, on efforts towards resolving longstanding name dispute. Historic opportunity. Hope both parties can reach mutually acceptable agreement & promote peace & stability in region.”, όπως αναγραφόταν στο tweet.

Εκείνο το οποίο λείπει από το timeline του κ.Πενς είναι αντίστοιχη επικοινωνία με τον κ.Ζάεφ, όπως είχε συμβεί εκείνη την ωραία πρωία τον Ιούλιο του 2017, όταν προαναγγέλθηκε το αμερικανικό ενδιαφέρον για επίλυση του ζητήματος.

Η μία ερμηνεία του χθεσινού τηλεφωνήματος είναι ότι ο κ.Πενς αισθάνθηκε την ανάγκη να στηρίξει τον κ.Τσίπρα στην προσπάθεια του για λύση στο όνομα.

Η άλλη ερμηνεία είναι ότι οι πιέσεις έχουν επιστρέψει στην ελληνική πλευρά διότι όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου:

“Ο αντιπρόεδρος ενθάρρυνε τον Πρωθυπουργό Τσίπρα να συνεχίσει να εργάζεται με τον Πρωθυπουργό Ζάεφ σε μία αμοιβαία αποδεκτή λύση”. Κι όπως μαθαίνουμε από την ίδια ανακοίνωση, ο αντιπρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός συμφώνησαν ότι τα δύο μέρη έχουν μία ιστορική ευκαιρία να επιλύσουν το θέμα και ότι ο χρόνος είναι ουσιαστικός".

Ο κ.Πενς δεν χρειάστηκε να κάνει παρόμοια ενθάρρυνση στον κ.Ζάεφ