Θα είναι «καθαρή» επειδή δεν θα είναι «έξοδος»... - Free Sunday
Θα είναι «καθαρή» επειδή δεν θα είναι «έξοδος»...

Θα είναι «καθαρή» επειδή δεν θα είναι «έξοδος»...

Τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης έδωσε η Έκθεση Συμμόρφωσης, που δημοσιοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup.

Βεβαίως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν τα είχε εκπληρώσει. Αλλά οι δανειστές έκριναν ότι ήταν αρκετό ότι είχε ξεκινήσει να τα εκπληρώνει. Όπως είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για το Ελληνικό στη πρώτη αξιολόγηση, αλλά δεν έχει αρχίσει ακόμη.

Διότι τόσο τους δανειστές, όσο και τον κ.Τσίπρα ενδιαφέρει να φανεί ότι κλείνει το ελληνικό πρόγραμμα. Όχι γιατί ο κ.Τσίπρας θα τους έλεγε “go back” αλλά γιατί θέλουν να πουλήσουν στη δική τους κοινή γνώμη ότι δεν δίνουν πλέον τα λεφτά των φορολογουμένων τους για μεταγγίσεις χρήματος στην Ελλάδα.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα κάνει έξοδο στις αγορές, που ως γνωστόν έχει αναβληθεί.

Μάλιστα θα δώσουν προκαταβολή στην Ελλάδα, για να μην χρειαστεί να κάνει την έξοδο στις αγορές.

Έτσι ο κ.Τσίπρας θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση του θα αποφασίσουν για την έξοδο, την οποία δεν θα χρειάζεται να κάνουν από τη στιγμή που λεφτά για να καλύπτουν τις ανάγκες του κράτους θα έχουν.

Και για να είναι περισσότερο ασφαλείς οι δανειστές αποφάσισαν να δώσουν «συν ένα ποσό που θα συμβάλει στην οικοδόμηση ενός ταμειακού αποθέματος», το οποίο μπορεί να μεγαλώσει αν ο κ.Τσίπρας συνεχίσει να μην πληρώνει αυτά που χρωστάει το κράτος για να το κάνει επίδομα στο τέλος του χρόνου.

Δηλαδή η Ελλάδα πήρε το ΟΚ να βγει στις αγορές, μόλις διασφαλίστηκε ότι δεν θα χρειαστεί να το κάνει.