Οι κάλπες δεν κλείνουν ποτέ! - Free Sunday
Οι κάλπες δεν κλείνουν ποτέ!

Οι κάλπες δεν κλείνουν ποτέ!

Αυτό που συνέβη χθες στις Τουρκικές εκλογές είναι εντυπωσιακό. Η αντιπολίτευση δεν κατάγγειλε νοθεία στην εκλογική διαδικασία, αλλά χειραγώγηση της μετάδοσης των αποτελεσμάτων.

Από τις δηλώσεις των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης συνάγεται ότι η μετάδοση των θριαμβευτικών αποτελεσμάτων για τον πρόεδρο, θα είχε ως αποτέλεσμα την απογοήτευση των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης στα εκλογικά τμήματα με αποτέλεσμα την αποχώρηση τους από τη διαδικασία, γεγονός που θα διευκόλυνε τη νοθεία που οι υποστηρικτές του προέδρου καταγγέλλονται ότι είχαν οργανώσει.

Δεν μπορεί να ξέρει κανείς αν είναι βάσιμη η καταγγελία, γιατί όταν έγινε τόσο τα επίσημα δίκτυα, όσο και οι ανεξάρτητοι καταμετρητές έδιναν στον πρόεδρο Ερντογάν ποσοστά της τάξης του 52,5%. Οι μεν στο 86%, οι δε στο 43%. Θεωρητικά η καταγγελία θα μπορούσε να είναι βάσιμη. Προλάβαιναν να αλλάξουν πολλά.

Το ότι η εκλογική διαδικασία δεν είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια και κατά την καταμέτρηση δεν αποτελεί έκπληξη. Τώρα μαθαίνουμε ότι δεν είναι ασφαλής και αφού και βγουν τα αποτελέσματα. Το είχαμε δει και στην καταμέτρηση της Φλόριντα που έκρινε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, το 2000.

Το θέμα που προκύπτει είναι η δυσπιστία στην ουδετερότητα των δημοσίων λειτουργιών. Ίσως χρειάζεται αναζήτηση μιας πιο ασφαλούς διαδικασίας με ηλεκτρονικά χαρακτηριστικά. Αλλά εκεί καραδοκούν οι Ρώσοι, όπως ερευνάται στις ΗΠΑ.

Η εκλογική διαδικασία στις δημοκρατίες έχει κενά. Και στην Τουρκία και στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ και παντού. Κι αυτό υπονομεύει την ίδια τη Δημοκρατία. Ειδικά σε περιπτώσεις που κάποιες κυβερνήσεις, όπως η σημερινή του ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετωπίζουν τη διοίκηση ως θεραπενίδα της πολιτικής εξουσίας. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι βέβαιος ο σεβασμός των κανόνων, άρα χρειάζεται αυξημένη επαγρύπνηση...