Ο Κοτζιάς θυμάται τους Τσάρους - Free Sunday
Ο Κοτζιάς θυμάται τους Τσάρους
Ο πρόεδρος Πούτιν και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρακολουθούν τους Υπ.Εξωτερικών να υπογράφουν τη διμερή συμφωνία

Ο Κοτζιάς θυμάται τους Τσάρους

Η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για τις απελάσεις των Ελλήνων διπλωματών από τη Ρωσία, είναι μία πολιτική παρέμβαση της κυβέρνησης, ανάλογη με τη στροφή μετά τον Αύγουστο, από την καταγγελία των μνημονίων στην υπογραφή τους.

Η διαφορά είναι ότι μνημόνια είχαν υπογράψει και άλλες κυβερνήσεις. Τέτοια ρήξη με τη Ρωσία δεν είχε κάνει καμία, ούτε καν την εποχή του εμφυλίου πολέμου.

Το καινούργιο στοιχείο που θέτει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών είναι ότι η ρωσική στάση απέναντι στην Ελλάδα, συνδέεται με τη συμμαχία της Μόσχας με την Άγκυρα, γεγονός που καθιστά την ελληνική στάση ακόμη περισσότερο ενταγμένη σε στρατηγικές επιλογές ενός τουλάχιστον τμήματος της αμερικανική διπλωματίας.

Η συγκεκριμένη προσπάθεια όμως μετατρέπει την ελληνική εξωτερική πολιτική σε παρακολούθημα αμερικανικών επιλογών δυστυχώς σε μία περίοδο, που οι επιλογές της Ουάσιγκτον δεν είναι σαφείς διότι εκτός από τη σύγκρουση με τη Ρωσία, δείχνει να υπάρχει και η εκδοχή του προέδρου Τραμπ για μία προσέγγιση με τη Μόσχα.

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι οι κινήσεις μιας χώρας, με το μέγεθος της Ελλάδας πρέπει να είναι πολύ πιο μελετημένες και προσεκτικές. Ειδικά όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζει το πρόβλημα διμερές, δηλαδή δεν εκδηλώνει ενθουσιασμό να καλύψει την Ελλάδα.

Η ανακοίνωση του κ.Κοτζιά, δεν πείθει ότι είναι.

Διότι ανάμεσα στα άλλα, σκαλίζει και την ιστορία και αναδεικνύει μία ιστορικά όχι φιλική στάση της Ρωσίας απέναντι στην Ελλάδα καθώς παραπέμπει στην αυτοκρατορική Ρωσία και στην προσπάθεια των μυστικών υπηρεσιών των Τσάρων τον 19ο αιώνα “που στόχο είχαν τον αφελληνισμό των πατριαρχείων της Μέσης Ανατολής”.

Ουσιαστικά επιχειρεί να ακυρώσει την λαϊκή πρόσληψη για τη φιλική στην Ελλάδα ομόδοξη χώρα. Πρόκειται για μία αλλαγή γεωπολιτικής πρόσληψης. Όμως όποιο πολιτικό μέγεθος και αν έχει, ή νομίζει ότι έχει ο Υπουργός Εξωτερικών, δεν μπορεί να επιβάλλει, την απομάκρυνση από τη Ρωσία, ούτε άμεσα, ούτε χωρίς μία ευρεία συναίνεση.

Γιατί εδώ αναδεικνύει μία απειλή. Μία απειλή που δεν είναι περασμένη στο στρατηγικό δόγμα της χώρας. Μία απειλή για την οποία η χώρα δεν είναι ούτε έτοιμη, ούτε βέβαιη ότι είναι τέτοια. Κυρίως όσο από την ανακοίνωση του κ.Κοτζιά, προκύπτει ότι οι Ρώσοι πρέπει να αισθανόντουσαν σαν στο σπίτι τους στην Ελλάδα για να διανοηθούν να αποπειραθούν αυτά που τους κατηγορεί ότι έκαναν.