Ποιoς μέτρησε τους πρόσφυγες; - Free Sunday
Ποιoς μέτρησε τους πρόσφυγες;

Ποιoς μέτρησε τους πρόσφυγες;

Είναι πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα για τις συμβάσεις που αφορούν στη σίτιση των προσφύγων.

Υπάρχει όμως ένα βασικό θέμα πριν τις συμβάσεις. Ένα πιο βασικό θέμα που προηγείται των συμβάσεων.

Πόσοι είναι οι πρόσφυγες στην Ελλάδα;

Διότι όλες οι συμβάσεις που έγιναν, έγιναν με βάση τις καταγραφές των προσφύγων. Άλλες ανάγκες έχουν οι 100 πρόσφυγες, άλλες έχουν οι πεντακόσιοι κι άλλες οι χίλιοι.

Όλη η χρηματοδότηση των ΜΚΟ με ευρωπαϊκά κονδύλια ήταν για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των προσφύγων με βάση τις καταμετρήσεις που είχαν γίνει.

Τα στοιχεία αυτά δεν είναι αδιάσειστα. Και πολλές φορές, όταν υπάρχουν αντιφάσκουν μεταξύ τους.

Το φούσκωμα του αριθμού των προσφύγων διευκόλυνε όλες αυτές τις διαδικασίες. Το ζήτημα δεν είναι μόνο αν η σύμβαση ήταν για 3,5 ή για πέντε ευρώ. Αλλά και για πόσους ήταν η σύμβαση.

Άλλωστε από την αρχή της προαφυγικής κρίσης, οι υπεύθυνοι των στρατοπέδων, έλεγαν ότι είχαν την κατεύθυνση να δηλώνουν ως φιλοξενούμενους, περίπου το σύνολο της δυνητικής χωρητικότητας του στρατοπέδου «για να μην τους φέρνουν κι άλλους».

Οι «άλλοι» όμως τι γίνονταν;

Κάποια στιγμή, γνωστός παλαιός και έντιμος αριστερός όταν δέχτηκε την πρόταση να πάει διοικητής σε στρατόπεδο φιλοξενίας προσφύγων, απάντησε:.

«Αν είναι 100 άτομα και έρχονται 200 μερίδες φαγητό με αποτέλεσμα να πετιούνται οι 100, είναι κάτι που μπορεί να διορθωθεί με καλύτερη διαχείριση. Αν είναι 100 άτομα και έρχονται 100 μερίδες, αλλά χρεώνονται διακόσιες, δεν χρειάζεται να πληρώσεις για διοικητή, θα έρχονται όλοι τζάμπα»