Το όνομα των Σκοπίων απειλεί με βαθύ ρήγμα Ιερώνυμου- Πατριάρχη - Free Sunday
Το όνομα των Σκοπίων απειλεί με βαθύ ρήγμα Ιερώνυμου- Πατριάρχη
Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Το όνομα των Σκοπίων απειλεί με βαθύ ρήγμα Ιερώνυμου- Πατριάρχη

Η αναγνώριση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Ουκρανικής Εκκλησίας ως ανεξάρτητης παρά την αντίθεση του ρωσικού πατριαρχείου, από το οποίο αποσχίσθηκε, αποτελεί μία πολιτική πράξη εξαιρετικά σοβαρή, όπως καθιστά σαφές η απόφαση του Πατριαρχείου της Μόσχας να διακόψει τις σχέσεις με το Φανάρι, αν και δεν έχει αμφισβητήσει την κανονικότητα της απόφασης του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Το θέμα αφορά άμεσα την Ελλάδα, διότι μετά την ουκρανική εκκλησία, το μόνο αίτημα για αναγνώριση αυτοκεφαλίας, που εκκρεμεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, είναι της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Οχρίδος, δηλαδή της εκκλησίας των Σκοπίων. Είναι απομονωμένη από το 1967 που αποσχίσθηκε από το Πατριαρχείο της Σερβίας το οποίο αρνείται να συναινέσει.

Τηρουμένων των αναλογιών, πρόκειται για δύο πολύ συναφείς περιπτώσεις, και η λύση που επιλέχθηκε για τη μία, δύσκολα δεν θα εφαρμοστεί στην άλλη.

Εδώ και καιρό. η ελληνική εκκλησία έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεση της στην αναγνώριση Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και ο κ.Τσίπρας είπε δημοσίως ότι λαμβάνει υπόψη του στο θέμα των σχέσεων με τα Σκόπια, τις απόψεις της ελληνικής εκκλησίας.

Την τελευταία εβδομάδα ο κ.Ιερώνυμος, έκανε μία πολύ ενδιαφέρουσα δήλωση αφού συναντήθηκε μυστικά με τον κ.Τσίπρα και ακύρωσε τη συνάντηση με τον κ.Βαρθολομαίο.

«Αγαπάμε τον Πατριάρχη μας, αγαπάμε το Πατριαρχείο μας, το σεβόμαστε, το στηρίζουμε όσο μπορούμε. Αγαπάμε τον πρωθυπουργό μας, τους πολιτικούς μας όλους, και όπου έχουμε δυνατότητα λόγου βοηθάμε και συμπαραστεκόμαστε. Όλους αυτούς τους αγαπάμε και τους σεβόμαστε. Αλλά θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι αγαπάμε πιο πολύ απ’ όλους την Εκκλησία και την πατρίδα».

Πρόκειται ουσιαστικά για μία προειδοποίηση, την οποία, αν χρειαστεί να υλοποιήσει ο κ.Ιερώνυμος, θα δημιουργηθεί ένα εξαιρετικά σοβαρό ρήγμα ανάμεσα στην εκκλησία, την πολιτεία και το πατριαρχείο.

Σοβαρό και στις μέρες που βιώνουμε, δυσβάσταχτο και επικίνδυνο. Αλλά την κυβέρνηση απασχολούν οι ψήφοι του εκκλησιάσματος…

Αλλά δεν πρέπει να θεωρηθεί αμελητέο, το ότι σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, οι ρώσοι διπλωμάτες που απελάθηκαν επειδή ανακατευόντουσαν στα εσωτερικά της Ελλάδας, είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν μητροπολίτες για να εξασφαλίσουν την αντίδραση τους στη συμφωνία των Πρεσπών.