Οι Πρέσπες θέλουν τον Πολάκη τους! - Free Sunday
Οι Πρέσπες θέλουν τον Πολάκη τους!

Οι Πρέσπες θέλουν τον Πολάκη τους!

Στα Σκόπια, ο πρώην πρωθυπουργός, Νίκολας Γκρούεφσκι καταδικάστηκε από δικαστήριο της γείτονος για το ότι χρέωσε το δημόσιο ταμείο με 600.000 ευρώ για την αγορά ενός πολυτελούς αυτοκινήτου, όταν ήταν πρωθυπουργός. Ο ίδιος λέει ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη και σκευωρία.

Ποιος ξέρει αν είναι. Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης της γείτονος δεν είναι από τα πιο ισχυρά χαρτιά της στον δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα μάλιστα, ο φάκελος δικαιοσύνη είναι από τους τομείς που, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές πηγές, χρειάζονται πολλή δουλειά.

Λίγο μετά την απόρριψη της έφεσης του κ.Γκρούεφσκι, οκτώ βουλευτές του κόμματος του, αποφάσισαν να στηρίξουν την κυβέρνηση Ζάεφ στην προσπάθεια της για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία των Πρεσπών.

Στην Αθήνα, την ημέρα του συλλαλητηρίου εναντίον της έναρξης των διαπραγματεύσεων που τέσσερις μήνες αργότερα κατέληξαν στη συμφωνία των Πρεσπών, επιμελείς δικαστικοί λειτουργοί ετοίμαζαν τον φάκελο για την NOVARTIS, σύμφωνα με τον οποίο, κάποιος ανώνυμος μάρτυρας κατάγγειλε ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έπαιρνε τροχήλατες βαλίτσες με χρήματα στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό, ότι υπουργός προέτρεπε δικαστικούς λειτουργούς να παραπέμπουν πολιτικούς της αντιπολίτευσης κι ας αθωωθούν στο δικαστήριο.

Ένθεν κακείθεν της λίμνης των Πρεσπών, δύο πρωθυπουργοί προσπαθούν με πολλές δυσκολίες να περάσουν την ομώνυμη συμφωνία, την ώρα που η δικαιοσύνη των χωρών τους, ισοπεδώνει τους προκατόχους τους, που είναι και πολιτικοί τους αντίπαλοι.

Δεν συμβαίνει έτσι σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων αυτό. Στην Αλβανία, πχ η δικαιοσύνη μεταρρυθμίστηκε και εκσυγχρονίστηκε το 2017 χάρη στη χορηγία που πήρε από το ίδρυμα Σόρος.