Ο σουρεαλισμός κάνει εξωτερική πολιτική - Free Sunday
Ο σουρεαλισμός κάνει εξωτερική πολιτική

Ο σουρεαλισμός κάνει εξωτερική πολιτική

Tην ανησυχία του για την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Λιβύης και για την ενεργό ανάμειξη τρίτων κρατών στην χώρα, εξέφρασε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβεντεφ, σε κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν στο Παλέρμο, όπως δήλωσε ή μπορεί και να διέρρευσε το Μαξίμου.

Η ενημέρωση μιας μεγάλης δύναμης είναι μία εξαιρετικά χρήσιμη πρωτοβουλία και πολύ καλά έκανε και την πήρε ο πρωθυπουργός. Ειδικά όταν την προηγουμένη έχει πάει στη Λιβύη ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, προσπαθώντας να πείσει τους Λίβυους ότι η Ελλάδα τους κλέβει την υφαλοκρηπίδα.

Όμως, ο κύριος Τσίπρας και ο Ρώσος ομόλογος του ούτε τυχαία συναντήθηκαν, ούτε ραντεβού είχαν στο Παλέρμο.

Στο Παλέρμο βρέθηκαν γιατί γινόταν η διεθνής διάσκεψη για τη Λιβύη.

Υπήρξε κανένας σοβαρός λόγος που ο πρωθυπουργός απέφυγε να θέσει το θέμα ενώπιον όλων όσων συμμετείχαν στη σύσκεψη;

Δεν είχε το θάρρος να το κάνει! Γιατί αν είχε το θάρρος, θα έθετε το ζήτημα δημοσίως στην ίδια τη διάσκεψη.

Αλλά αν το έλεγε στη διάσκεψη, θα τον κοίταζαν περίεργα, διότι η Τουρκία αποχώρησε από τη διάσκεψη καταγγέλλοντας ότι άλλες χώρες παρεμβαίνουν στα εσωτερικά της Λιβύης.

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να έχεις ανοιχτούς δεσμούς με μεγάλους παίκτες στη διεθνή σκακιέρα, αλλά να σε παίρνουν σοβαρά.

Εκτός αν δεν το είπε στον Μεντβέντεφ, αλλά απλώς εμείς μάθαμε ότι το είπε. Διότι ο Μεντβέντεφ είναι ο πρωθυπουργός της χώρας που ο κ.Τσίπρας κατάγγειλε ότι παρενέβη στα δικά μας εσωτερικά.

Αλλά δεν ανησύχησε γι' αυτό, για την παρέμβαση άλλων στη Λιβύη ανησύχησε.

Κατά τον κ.Τσίπρα αυτό είναι υπερήφανη εξωτερική πολιτική. Στη διεθνή διπλωματία, είναι απλώς χάσιμο χρόνου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος πήρε μέτρα καταγγέλλοντας ότι η Ρωσία παρενέβη στα εσωτερικά της χώρας του, ζήτησε τη βοήθεια του Ρώσου ομολόγου του για να μην παρεμβαίνουν άλλοι στα εσωτερικά της Λιβύης.