Ας κάνουν στο Αιγαίο ότι δεν έκαναν στις Πρέσπες - Free Sunday
Ας κάνουν στο Αιγαίο ότι δεν έκαναν στις Πρέσπες

Ας κάνουν στο Αιγαίο ότι δεν έκαναν στις Πρέσπες

Την οξύτατη αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν οι δηλώσεις τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί του Αιγαίου και των απογειώσεων των πολεμικών αεροσκαφών εκατέρωθεν.

Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, ισχυρίζεται ότι έχει 10 μίλια εναέριου χώρου πέραν των 6 μιλίων των χωρικών υδάτων, σε σαφή αντίφαση με το διεθνές δίκαιο.”, είπε ο Ερντογάν.

Δηλαδή, είπε μία μεγάλη αλήθεια. Ότι η Ελλάδα έχει διαφορετικό εναέριο χώρο από ότι ότ θαλάσσιο.

Όμως με βάση το διεθνές δίκαιο, τα θαλάσσια χωρικά ύδατα και ο εναέριος χώρος πρέπει να ταυτίζονται.

Το λέει και το ΓΕΕΘΑ στην ιστοσελίδα του: Σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 2 της Σύμβασης του Σικάγου του 1944 για την Διεθνή Πολιτική Αεροπορία και τα άρθρα 2 και 3 της Διεθνούς Συμβάσεως για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, ο εθνικός εναέριος χώρος ενός κράτους είναι ο εναέριος χώρος που εκτείνεται πάνω από το χερσαίο έδαφος και τα χωρικά του ύδατα”.

Στην Ελλάδα δεν ταυτίζονται. Ο μεν θαλάσσιος χώρος είναι έξι μίλια, ο δε εναέριος, δέκα.

Κανένας δεν εμποδίζει την Ελλάδα να αυξήσει τον θαλάσσιο χώρο της στα δέκα. Δεν το κάνει για λόγους που έχει αποφασίσει να μην το κάνει. Ακόμη τουλάχιστον. Είναι στην διακριτική της ευχέρεια να το κάνει όποτε θέλει. Αλλά δεν είναι στην διακριτική της ευχέρεια να έχει άλλα χωρικά ύδατα και άλλον εναέριο χώρο.

Σε αυτό μία διαδικασία υπάρχει. Η κυβέρνηση καλεί την αντιπολίτευση κεκλεισμένων των θυρών και χαράσσεται μία μακροπρόθεσμη στρατηγική για το θέμα χωρίς δημόσιες αντιπαραθέσεις και χωρίς διάφορες επικοινωνιακές εξυπνάδες.

Αυτό ακριβώς που δεν έγινε πριν τη συμφωνία στις Πρέσπες.