Η αστυνόμευση των φυλακών πρέπει να είναι προσωρινή για να είναι επιτυχής - Free Sunday
Η αστυνόμευση των φυλακών πρέπει να είναι προσωρινή για να είναι επιτυχής

Η αστυνόμευση των φυλακών πρέπει να είναι προσωρινή για να είναι επιτυχής

Η επιλογή να ανατεθεί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο Υπουργείο της αστυνόμευσης δηλαδή, η εποπτεία των φυλακών, δεν σημαίνει την υποβάθμιση της δικαιοσύνης. Σηματοδοτεί την αναβάθμιση της δραστηριότητας των οργανωμένων εγκληματικών συμμοριών μέσα από τη φυλακή, η οποία απειλεί την ασφάλεια των πολιτών.

Δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Η απαγωγή του αειμνήστου Π.Παναγόπουλου, συζύγου της πρώην πρωθυπουργικής συμβούλου, Κατερίνας Παναγοπούλου από την φυλακή είχε οργανωθεί πριν από δέκα χρόνια.

Σημαίνει όμως ότι η επιβολή της τάξης μέσα στις φυλακές από τα προβλεπόμενα όργανα απέτυχε.

Και αυτό δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο. Αλλά εξηγεί το γιατί επετεύχθη η αναβάθμιση των μεθόδων και των δραστηριοτήτων που εκπορεύονται από τις φυλακές.

Η έκτιση της ποινής είχε μεταβληθεί σε ευκαιρία. Είναι εύλογο ότι τους φυλακισμένους τους ενώνει η προσδοκία της ελευθερίας είτε είναι ποινικοί, είτε είναι αντιεξουσιαστές. Αυτή η όσμωση έχει μεταφερθεί από τις φυλακές, στην ζωή μετά τις φυλακές με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη επιχειρησιακή ευελιξία.

Η ανάληψη της ευθύνης για τις φυλακές από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι μία απάντηση που για είναι επιτυχής δεν μπορεί παρά να είναι προσωρινή. Να ολοκληρωθεί μόλις κόψει τον ομφάλιο λώρο του εγκλήματος αναμεσα στην φυλακή και στην κοινωνια.