Ο Ιωάννης Μεταξάς θα ήταν σήμερα 148 ετών - Free Sunday
Ο Ιωάννης Μεταξάς θα ήταν σήμερα 148 ετών

Ο Ιωάννης Μεταξάς θα ήταν σήμερα 148 ετών

Σήμερα συμπληρώνονται 83 χρόνια από την επιβολή της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά.
 
Αυτοί οι οποίοι θυμούνται την επιβολή της,  θα πρέπει  σήμερα να αγγίζουν τα 100, όσοι λίγοι υπάρχουν κι όσο μπορούν να θυμούνται...
 
Αυτοί που το 1974, όταν έπεσε η δικτατορία των συνταγματαρχών, είχαν βιώσει και τις δυο δικτατορίες, ήταν σχεδόν ο μισός ελληνικός πληθυσμός.
 
Το 1974 ο μισός ελληνικός πληθυσμός είχε βιώσει μέσα σε 38 χρόνια, δυο δικτατορίες, έναν πόλεμο, μία κατοχή και έναν εμφύλιο.
 
Από τότε πέρασαν 45 χρόνια και η χώρα έχει βιώσει κρίσεις, προβλήματα αλλά και μία ομαλότητα μοναδικά μακροχρόνια στην ιστορία της.
 
Οι δύο δικτατορίες προφανώς επηρέασαν αυτούς που καθοδήγησαν την χώρα πολιτικά το 1974. Είχαν αναφορές και στις δύο. Ο Καραμανλής το 1936 ήταν 29 χρόνων. Είχαν αποψεις για το πώς δεν θα επαναλαμβανόντουσαν όλα όσα είχαν οδηγήσει στις δικτατορίες.
Ήταν στο dna τους.  
 
Δυστυχώς μετά οταν έφυγαν εκείνοι, οι διάδοχοι τους που δεν είχαν βιώσει τα γεγονότα από πρώτο χέρι, περιορίστηκαν να κρατήσουν τα ίδια σχήματα, την ίδια ρητορεία αδιαφορο που δεν υπήρχαν οι ίδιες απειλές. Τους ενδιέφερε το πολιτικό χαιδεμα των αυτιών.
 
 Κι έτσι σήμερα προσδιορίζουμε τις απειλές στον κοινοβουλευτισμό ωσαν να τον απειλεί ο Μεταξάς ή οι κόκκινοι ανταγωνιστές του. 
 
Ανεπικαιρα, αναποτελεσματικά και μάλλον ανιστόρητα. Εύκολα κι επιφανειακά ...
 
Γιατί σήμερα ο μισός πληθυσμός της χωρας δεν έχει βιώματα δικτατορίας και ο Ιωάννης Μεταξάς θα ήταν 148 χρονών.