Η ελληνική εκκλησία μετά τον Αμβροσιο - Free Sunday
Η ελληνική εκκλησία μετά τον Αμβροσιο

Η ελληνική εκκλησία μετά τον Αμβροσιο

Η παραιτηση του μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας να παραιτηθεί είναι μια απόφαση που ευλογως θα έχει επιδράσεις στην ελληνική εκκλησία.
Διότι θα στερηθεί μια ακραία φωνή, η οποία απείχε πολύ από το να είναι η φωνή του Ευαγγελιου.
Αυτό θα την διευκολύνει στην προσέγγιση ορισμένων στρωμάτων που δεν είναι αρνητικά στην εκκλησία, είναι όμως εξαιρετικά επιφυλακτικά στις παρεμβάσεις της στο δημόσιο λόγο, όταν την επίσημη θέση, την καλύπτουν ακραίες κραυγές.
Με ιεράρχες όπως ο Αμβρόσιος, η εκκλησία κέρδιζε τους ακραίους,  αλλά έχανε πολύ εύκολα τη μάχη στον μεσαίο κοινωνικό χώρο κι έδινε εξαιρετικά αντιφατικά μηνύματα όταν οι κραυγές τους συνυπήρχαν με τον λόγο του αρχιεπισκόπου, ο οποίος αποφεύγει τις συγκρούσεις με τις πολιτικές εξουσίες ως ο διάολος το λιβάνι.
Η ελληνική εκκλησία έχει μια αντιφατική ηγετική ομάδα με πολλαπλές κοινωνικές και πολιτικές προσεγγίσεις, τις οποίες διευκολύνει η δημοκρατική εσωτερική της λειτουργία.
Γιατί όπως προέκυψε από την πανηγυρική απόρριψη της συμφωνίας του αρχιεπισκόπου με κ.Τσιπρα, οι πλειοψηφίες στην Ιερά Σύνοδο συγκροτούνται αρνητικά κι όχι θετικά, στην αντίθεση κι όχι στη θέση

Η ελληνική εκκλησία όμως είναι ένας κορυφαίος θεσμός, η γνώμη του οποίου είναι πάντοτε σημαντική.

Χρειάζεται περισσότερη ομογενοποίηση, λιγότερες παρτίδες με την πολιτική κι ακόμη λιγότερες κραυγές.
Και κυρίως με πλήρη διατήρηση της δημοκρατικής της δομής.