Προστασία των αρχαιοτήτων με το WC για τους επισκέπτες στους Δελφούς κλειδωμένο... - Free Sunday
Προστασία των αρχαιοτήτων με το WC για τους επισκέπτες στους Δελφούς κλειδωμένο...

Προστασία των αρχαιοτήτων με το WC για τους επισκέπτες στους Δελφούς κλειδωμένο...

Είναι πολύ ενδιαφέροντα τα επιχειρήματα της πρώην γενικής γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού για την προστασία των αρχαίων στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

“Οι όροι που έθεσε το ΥΠΠΟΑ κρίθηκαν ως απόλυτα επαρκείς για την επιβεβλημένη από το σύνταγμα προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος”, έγραψε πριν από λίγες ημέρες, στις 18 Αυγούστου, στην ΑΥΓΗ, η κυρία Μαρία Βλαζάκη αναφερόμενη στην απόφαση του ΣτΕ για το Ελληνικό.

Πολύ καλά τα λέει, η πρώην γενική γραμματέας.

Άλλωστε αυτός είναι ο ρόλος των αρχαιολόγων που δουλεύουν για το ελληνικό δημόσιο. Η προστασία των αρχαιοτήτων.

Προφανώς, αυτός ο ρόλος υπερτερεί έναντι όλων των άλλων ρόλων.

Όπως για παράδειγμα της διευκόλυνσης των επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών.

Όπου ο χώρος του ναού της Προναίας Αθηνάς, δηλαδή το τοπόσημο με τους κίονες το οποίο συνοδεύει παγκοσμίως τους Δελφούς, δεν έχει τουαλέτα διότι είναι κλειδωμένη.

Προφανώς κάποιος λόγος θα υπάρχει για να είναι κλειδωμένη.

Γιατί αυτός ο λόγος θα πρέπει να απασχολεί τα εκατομμύρια επισκέπτες των Δελφών είναι ένα θέμα στο οποίο η απάντηση είναι δύσκολη.

Μάλλον θα την ξέρει η κυρία Βλαζάκη.

Να απευθυνθεί σε αυτήν o Γιαπωνέζος τουρίστας ή να περιμένει να γυρίσει με τα πόδια στο Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο απέχει 1,2 χιλιόμετρα, -περίπου ένα τέταρτο περπάτημα- και να πρέπει να εξηγεί στους υπαλλήλους της εισόδου γιατί πρέπει να ξαναμπεί στο μουσείο;

Μπορεί βέβαια και να ζητήσει από το λεωφορείο που τον μετέφερε να τον πάει πίσω, αν βέβαια το λεωφορείο έχει σταθμεύσει πιο κοντά στην Προναία Αθηνά και όχι στο Μουσείο.

Σε κάθε περίπτωση, μπορεί και να γυρίσει στο χωριό των Δελφών, το οποίο απέχει περίπου 2 χιλιόμετρα και με την ευκαιρία να πιεί έναν καφέ αγναντεύοντας την Ιτέα το Γαλαξείδι αλλά και τον Παρνασσό.

Ίσως εκεί μπορεί να μάθει και για τη Γκιόνα, που συνδέεται με τον Παρνασσό, και στο γνωστό αντάρτικο τραγούδι του ΕΛΑΣ, “αστράφτει”