Οι διακινητές πιέζουν τον Μητσοτάκη - Free Sunday
Οι διακινητές πιέζουν τον Μητσοτάκη

Οι διακινητές πιέζουν τον Μητσοτάκη

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παραθέτει η Τουρκία, υπάρχει μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα στο πρώτο οκτάμηνο του 2019.

Δεν αναφέρεται βεβαια στις αφίξεις αλλά στις αποτροπές αναχωρήσεων και επιβεβαιώνει τα στοιχεία που είχε δημοσιοποιήσει η Frontex τον προηγούμενο μήνα που έκαναν λόγο για μείωση στις αφίξεις στα ελληνικά νησιά.

Όμως η FRONTEX μιλούσε για μείωση 41% μέχρι και τον Ιούλιο και η Τουρκία για μείωση 5% μέχρι και τον Αύγουστο.

Όμως τον Ιούλιο, παρά τη συνολική μείωση, η FRONTEX είχε επισημάνει αύξηση 22% σε σχέση με τον Ιούνιο.

Το ερώτημα είναι τι ακριβώς μπορεί να έχει συμβεί τον Ιούλιο και να έχει αλλάξει το κλίμα.

Η κατάσταση δεν είχε δραματικές ανατροπές ούτε στη Συρία, ούτε στο Ιράκ, ούτε στο Αφγανιστάν.

Η μόνη εμπλεκόμενη χώρα στην οποία είχε συμβεί μια δραματική αλλαγή είναι η Ελλάδα, όπου άλλαξε η κυβέρνηση και ανέλαβε μία νέα, η οποία δηλώνει ότι θα απελάσει όλους όσους δεν έχουν πάρει καθεστώς πρόσφυγα.

Όμως τα τελευταία χρόνια, το έχει επισημάνει και ο κ.Γιάννης Μουζάλας αυτό, οι εισερχόμενοι στην Ελλάδα, δεν είναι πρόσφυγες αλλά οικονομικοί μετανάστες.

Αν η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόσει αυτή την πολιτική, οι διακινητές θα χάσουν ένα μεγάλο όγκο πελατών, οι οποίοι θα αποθαρρυνθούν να αναζητήσουν διαύλους προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

Και για αυτό πιέζουν. Με κάθε δυνατό τρόπο. Με αύξηση των ροών από τη μία αλλά και με κινητοποιήσεις στο εσωτερικό της χώρας από την άλλη.

Στη Μόρια ξεσηκώνονται ανήλικοι οι οποίοι έχει ανακοινωθεί ότι θα μεταφερθούν, στη Μαλακάσα, κλείνουν δρόμους και ζητούν δωρεάν μετακίνηση με τρένο.

Λογικά ετοιμάζονται κι άλλα. Η κυβέρνηση χρειάζεται σχέδιο και ψυχραιμία.