Το μεγάλο ψέμα του Μουζάλα και του ΣΥΡΙΖΑ - Free Sunday
Το μεγάλο ψέμα του Μουζάλα και του ΣΥΡΙΖΑ

Το μεγάλο ψέμα του Μουζάλα και του ΣΥΡΙΖΑ

Το πρόβλημα με τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία, δεν είναι στο ότι η Άγκυρα δεν τηρεί τη συμφωνία του 2016 με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν την τηρεί η Ελλάδα. Διότι ο πυλώνας πάνω στον οποίο στηρίζεται η συμφωνία, είναι ότι όποιος φτάσει στα ελληνικά νησιά και δεν πληροί τις προϋποθέσεις να πάρει άσυλο, επιστρέφεται στην Τουρκία.

Η Τουρκία δέχτηκε τον όρο αλλά η Ελλάδα τα 3,5 τελευταία χρόνια, περίπου 45 μήνες δηλαδή έστειλε συνολικά στην Τουρκία, 1500 άτομα. Είναι 1350 ημέρες που ισχύει η συμφωνία, και η Ελλάδα επέστρεψε 1500 άτομα, περίπου έναν την ημέρα δηλαδή ή για να μην αδικούμε τους αριθμούς, δέκα κάθε εννέα ημέρες.

Ο κ.Μουζάλας έλεγε ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα στις επιστροφές διότι στέλνει πίσω στο Πακιστάν, Πακιστανούς που δεν δέχεται το Πακιστάν.

Λέει τη μιση αλήθεια! Διότι έτσι είναι, αλλά με τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, η Ελλάδα δεν επιστρέφει αυτούς που μπαίνουν στα νησιά, ούτε στο Πακιστάν, ούτε στο Μαρόκο, από όπου καταγόταν ο πρώτος νεκρός της Ειδομένης. Στην Τουρκία τους επιστρέφει. Κι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν τους επέστρεφε!.

Έχει απόλυτο δίκαιο η Γερμανία λοιπόν που λέει ότι κομβικό σημείο είναι η επιστροφή στην Τουρκία, όσων δεν παίρνουν άσυλο.

Έχει απόλυτο δίκαιο που λέει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση συμμερίζεται την θέση αυτή. Διότι η προηγούμενη δεν την συμμεριζόταν.

Αν οι διαδικασίες ασύλου δούλευαν κανονικά. Αν είχαν επιστρέψει στην Τουρκία, όχι ένας την ημέρα, αλλά πέντε την ημέρα, οι δομές στα νησιά θα είχαν σήμερα, τον προβλεπόμενο πληθυσμό. Αν επέστρεφαν δέκα, θα ήταν άδεια.

Το ερώτημα γιατί δεν επέστρεφαν, απαντιέται στις “δομές” που εκκένωσε η ΕΛΑΣ την προηγούμενη εβδομάδα.