Κουτοπονηριές του Ζάεφ - Free Sunday
Κουτοπονηριές του Ζάεφ

Κουτοπονηριές του Ζάεφ

Η προαναγγελία του Ζόραν Ζαεφ για πάγωμα της συμφωνίας των Πρεσπών επιδέχεται διαφόρων ερμηνειών και θα έχει διάφορες επιπτώσεις.
 
Όμως η κύρια στόχευση του πρωθυπουργού της γείτονος δεν είναι άλλη πλην της εσωτερικής.
 
Ο κ.Ζαεφ ανέλαβε την πρωθυπουργία ως η επιλογή της δύσης απέναντι στον ευρωσκεπτικιστής φίλο του Ορμπάν, Γκρούεφσκι και επέλεξε να σπάσει όλα τα πολιτικά στερεότυπα της χώρας.
 
Αναβάθμισε τους Αλβανούς πολιτικά καθιστώντας τους πολιτικούς συνεταίρους και τα βρήκε με τους Έλληνες στο ονομα με αντάλλαγμα την υλοποίηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής της χώρας.
 
Αυτή ήταν που του έδωσε την ανοχή στο εσωτερικό. Όμως ήταν εύθραυστη διότι το γαλλικό βέτο κατεδάφισε το εποικοδόμημα που όπως προκύπτει στηριζόταν σε επισφαλή βάση.
 
Τωρα ο κ..Ζαεφ μπροστά στις επερχόμενες κάλπες ψάχνει ψήφους.
 
Ουσιαστικά αποκηρύσσει την κυβερνητική του πολιτική την οποία αντιμετωπίζει ως "τακτικό ελιγμό" για να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή προοπτικη κι όχι ως στρατηγική επιλογή στο πλαίσιο της.
 
Ο Ζαεφ προτιμά να εμφανίζεται ως κουτοπόνηρος Βαλκάνιος αλλά πρέπει να πείσει και το ακροατήριο του. Δεν είναι βέβαιο πως θα τα καταφέρει στο εσωτερικό αλλά είναι βέβαιο πως δημιουργεί καχυποψίες στο εξωτερικό.
 
Αλλά το εσωτερικό το δικό του, είναι το εξωτερικό το δικό μας.