Αντικρουόμενες διεθνείς στρατηγικές στη Λιβύη - Free Sunday
Αντικρουόμενες διεθνείς στρατηγικές στη Λιβύη

Αντικρουόμενες διεθνείς στρατηγικές στη Λιβύη

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει για την προσωπικότητα του στρατάρχη Χάφταρ, πρόκειται για έναν άνθρωπο με απλοϊκή πολιτική σκέψη.

Ακούγεται παράδοξο αλλά προφανώς δεν χρειάζεται περισσότερη σκέψη για να καταλάβει κάποιος ότι η επίτευξη της εκεχειρίας στη Μόσχα με μεσολάβηση της Τουρκίας και της Ρωσίας, θα μετέβαλε τα δύο αντιμαχόμενα μέρη της Λιβύης σε μαριονέτες των δύο ισχυρών παικτών και παράλληλα θα τους απομόνωνε από όλους τους άλλους διεθνείς παίκτες.

Σε αντίθεση με αυτό που συνέβη στη Μόσχα, η διάσκεψη του Βερολίνου που θα γίνει την Κυριακή, είναι πολυπαραγοντική καθώς θα συμμετέχουν όλες οι ισχυρές χώρες.

Αυτό δε σημαίνει πολλά διότι και στο Παλέρμο συμμετείχαν τριάντα οκτώ χώρες, αλλά αποτέλεσμα δεν υπήρξε παρά το γεγονός ότι η Ιταλία έλεγε ότι επετευχθη ένα σημαντικό βήμα για τη σταθεροποίηση της Μεσογείου

Όμως η επιτυχία της διάσκεψης εξαρτάται από το κατά πόσο τα μέρη που συμμετέχουν, έχουν συμπλέοντα ή αντικρουόμενα συμφέροντα.

Αυτό δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη και μέχρι να διευκρινιστεί ο δρόμος δείχνει να είναι μακρύς.

Το πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά τα μέρη δεν συμμερίζονται την άποψη ότι η Ελλάδα έχει συμφέροντα που θίγονται από τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό.