Κέρδη στα σημεία για την Ελλάδα από την διάσκεψη του Βερολίνου - Free Sunday
Κέρδη στα σημεία για την Ελλάδα από την διάσκεψη του Βερολίνου

Κέρδη στα σημεία για την Ελλάδα από την διάσκεψη του Βερολίνου

To αποτέλεσμα της διάσκεψης του Βερολίνου, όπως δήλωσε ένας ανώτατος διπλωμάτης που την παρακολούθησε, επιβεβαιώνει ότι οι δυνάμεις οι οποίες εμπλέκονται στη εμφύλια σύγκρουση και οι υποστηρικτές τους δεν έχουν αποφασίσει ακόμη να καταθέσουν τα όπλα.

Για αυτό και οι αποφάσεις της διάσκεψης είναι πιο κοντά σε επιθυμίες παρά σε εντολές. Διότι οι ίδιοι που κατέληξαν στις εκκλήσεις στους αντιμαχομένους είναι αυτοί οι οποίοι είναι οι υποστηρικτές τους.

Αυτοί που μιλούν για εμπάργκο όπλων έχουν στείλει μισθοφόρους εκατέρωθεν.

Η εξέλιξη από τη μία διευκολύνει την Ελλάδα, διότι οποιαδήποτε απόφαση λαμβανόταν θα καθιστούσε αυτούς οι οποίοι συμφώνησαν στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, μέρος της λύσης, και από την άλλη προκαλεί αναστεναγμό ανακούφισης για τον αποκλεισμό της από αυτήν. Δεν συμμετείχε σε κάτι που δεν έδωσε αποτέλεσμα και η τελευταία στάση του Χάφταρ πριν δείξει στο Βερολίνο την απροθυμία του να συναινέσει πριν ήταν η Αθήνα. Και όπως ε΄πε ο γερμανός υπουργός εξωτερικών, στην επόμενη διάσκεψη, θα κληθούν κι άλλες χώρες.

Από την άλλη όμως, κάθε καθυστέρηση της λύσης εδραιώνει την ύπαρξη του μνημονίου και πιθανόν να το αποσυνδέει από τη λύση.

Ο πρόεδρος Ερντογάν ήταν σαφής ότι για την Τουρκία, η Λιβύη είναι το μέσο για να επιτευχθεί ο στόχος:

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται στη Λιβύη μέχρι να αναγνωριστούν τα δικαιώματά της στη Ανατολική Μεσόγειο, όπως και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Σάρατζ».

Αυτή η τελευταία αποστροφή του Ερντογάν μάλλον δεν επιβεβαιώθηκε στη διάσκεψη. Σάρατζ και Χάφταρ αντιμετωπίστηκαν ως ισότιμο ενώ η δυνατότητα του να επηρεάζει το εσωτερικό της Λιβύης, και δεν του δίνει διεθνή εύσημα και του δημιουργεί οικονομική αφαίμαξη.

Άρα αν στον πρώτο γύρο, η Ελλάδα βγήκε κερδισμένη στα σημεία, πρέπει να βρει τώρα τους μηχανισμούς της απενεργοποίησης του μνημονίου. Επειγόντως.

Το ότι η παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη μπορεί να είναι αμυντική και όχι επιθετική ενέργεια, αλλάζει το τοπίο, το ότι βρήκε κάποιους μηχανισμούς επηρεασμού της διάσκεψης του Βερολίνου, είναι ελπιδοφόρο.