H EE προτείνει λύση πακέτο στον εξασθενημένο Ερντογάν - Free Sunday
H EE προτείνει λύση πακέτο στον εξασθενημένο Ερντογάν

H EE προτείνει λύση πακέτο στον εξασθενημένο Ερντογάν

Ο χθεσινός διάλογος Μητσοτάκη – Ερντογάν ήταν ένας πολύ ενδιαφέρων διάλογος. Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος συζητούσαν ο ένας με τον άλλο μιλώντας με τρίτους.

Όμως ο μεν Μητσοτάκης στο Βερολίνο, δεν έκανε καμία αναφορά στη Συρία, ούτε κατάγγειλε τις τουρκικές κινήσεις εκεί, ο δε Ερντογάν δεν έκανε καμιά προσπάθεια να υπερασπιστεί τις τουρκικές κινήσεις στον Έβρο.

Στις πρώτες η Άγκυρα διεκδικεί την υποστήριξη της Ένωσης και του ΝΑΤΟ, στις δεύτερες έχει εξασφαλίσει την αποδοκιμασία της.

Είναι προφανές ότι η ΕΕ δεν έχει διάθεση να ασχολείται με την Τουρκία, που αλλάζει διαρκώς στρατηγικούς εταίρους και πολιτικές, προτείνει μία λύση πακέτο για να του προσφέρει την υποστήριξη της τώρα που η Άγκυρα την επιζητά.

Κι επειδή η εκτίμηση των Βρυξελλών, την οποία ο επίτροπος Χαν είπε χθες δημόσια, είναι ότι η θέση του προέδρου Ερντογάν στο εσωτερικό έχει εξασθενίσει, η Ένωση βάζει στη διαπραγμάτευση και το Κυπριακό, όπως προκύπτει από την επικοινωνία του προέδρου του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, πριν τη συνάντηση με τον Ερντογάν, και τις μεταναστευτικές ροές, καθώς, όπως είπε η κυρια Μέρκελ χθες «το θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού αφορά την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Και τη Λιβύη την οποία υπενθύμισε χθες ο Μητσοτάκης.

Το περιθώριο που έχει ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι μέχρι τις 26 Μαρτίου που συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Συνοδος Κορυφής

Είναι προφανές ότι το νέο πλαίσιο της συνεννόησης της Ένωσης με την Τουρκία έχει αρχίσει να δημιουργείται και η Ένωση δίνει περιθώριο στον Τούρκο πρόεδρο να το αποδεχθεί έως την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 26ης Μαρτίου.

Δεν είναι υποχρεωτικό να το αποδεχτεί. Αρκεί να βρει κάποιον άλλον ισχυρό στρατηγικό εταίρο αλλά δεν υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι, όταν είσαι σε αδύναμη θέση. Στο εσωτερικό της Τουρκίας πολλοί δείχνουν διατεθειμένοι να το δεχτούν.