To ποίμνιο δεν ακολουθεί τους ιεράρχες - Free Sunday
To ποίμνιο δεν ακολουθεί τους ιεράρχες

To ποίμνιο δεν ακολουθεί τους ιεράρχες

Οι γεμάτες εκκλησίες σήμερα και η αθρόα συμμετοχή στη θεία κοινωνία δείχνει πρακτικά ότι η εντύπωση που η κυβέρνηση είχε για την επιρροή της εκκλησίας στο ποίμνιο της ήταν λανθασμένη. Και δεν ήταν η πρώτη φορά. Το ίδιο είχε πάθει και ο Αλέξης Τσίπρας, όταν προσπάθησε με τον ίδιο ακριβώς δίαυλο, τον κ.Ιερώνυμο να αποθαρρύνει τη συμμετοχή στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό.

Κι εκεί ο αρχιεπίσκοπος είχε προτρέψει στη μη συμμετοχή και τώρα εμμέσως πλην πολύ σαφώς την ίδια προτροπή απηύθυνε.

Δεν του βγαίνει. Το ακροατήριο δεν τον ακολουθεί. Όπως δεν ακολουθεί και τους μητροπολίτες που είχαν κάνει την ίδια προτροπή.
Και δεν τους ακολουθεί διότι θεωρεί ότι κάνουν τις παραινέσεις επειδή θέλουν να κάνουν τα χατίρια της πολιτικής εξουσίας.

Στην προκειμένη περίπτωση είχαμε λάθος μέσο και λάθος μήνυμα. Διότι το μήνυμα δεν είναι να μην πάει το άτομο στην εκκλησία. Το μήνυμα είναι να αποφεύγει τον συνωστισμό και ότι μπορεί να μεταδώσει τον ιό.

Κατά βάση δεν ήταν σαφείς. Αλλά και να ήταν σαφείς, το ποίμνιο δεν τους ακολουθεί. Ο ρόλος του μεσάζοντα ανάμεσα στην επί γης βασιλεία και στην άλλη βασιλεία των ουρανών, δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητες τους.

Η κυβέρνηση πρέπει να μιλήσει απευθείας στο ακροατήριο αυτό και να επιβάλλει τους ίδιους κανόνες που ισχύουν για όλους τους δημόσιους συωστισμούς. ήδη έχασε πολύτιμο χρόνο με τους απρόθυμους αλλά και αναποτελεσματικούς μεσάζοντες της εραρχίας.