Η Νέμεση και το ευρωομόλογο - Free Sunday
Η Νέμεση και το ευρωομόλογο

Η Νέμεση και το ευρωομόλογο

Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση βοηθήσει όσο και στο παρελθόν, θα στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Κόντε, μετά την χθεσινή αδυναμία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να καταλήξει στην έκδοση ευρωομόλογου.

Ο Κόντε ουσιαστικά προειδοποιεί με ένα italexit καθώς θεωρεί ότι η χώρα του δεν απολαμβανει της αλληλεγύης που χρειάζεται ενώ μετρά χιλιάδες νεκρούς.

Όπως χιλιάδες νεκρούς μετρά και ο δεύτερος δυσαρεστημένος από τη χθεσινή απόφαση, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.

Κατά πάσα πιθανότητα έχουν δίκαιο. Διότι τώρα που έχουν ανάγκη, δεν έχουν τη βοήθεια των εταίρων τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια ώρα που αυτά συζητιόνταν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο καθ. Τσιόδρας στην καθημερινή του ενημέρωση έλεγε ότι η η μη εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στην πατρίδα μας δίνει χρόνο για να οργανώσουμε τι θα κάνουμε μετά την άρση των μέτρων.

Όμως τόσο η εκθετική αύξηση των θυμάτων στην Ιταλία, όσο και η μη εκθετική στην Ελλάδα, είναι απόρροια πολιτικών. Στην με Ιταλία της μη λήψης μέτρων, στη δε Ελλάδα της λήψης.

Δικαίως ο κ.Κόντε και ο κ.Σάντσεθ διαμαρτύρονται για την απροθυμία της ΕΕ να ενισχύσει τις χώρες τους στη δύσκολη θέση που βρίσκονται.

Οι ίδιοι και οι κυβερνήσεις τους όμως βαρύνονται με τις παραλείψεις που οδήγησαν τις χώρες τους σε αυτήν την κατάσταση.

Για τις δικές τους ευθύνες δεν μιλάνε. Είναι όμως αδύνατο να μην έλθει η Νέμεση στις χώρες τους. Είτε έλθει, είτε δεν έλθει το ευρωολόμολογο.