Ποιος θέλει στην ΕΕ να πάνε οι μισοί και κάτι κόντρα στους μισούς παρά κάτι; - Free Sunday
Ποιος θέλει στην ΕΕ να πάνε οι μισοί και κάτι κόντρα στους μισούς παρά κάτι;

Ποιος θέλει στην ΕΕ να πάνε οι μισοί και κάτι κόντρα στους μισούς παρά κάτι;

H σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup είναι κρίσιμη. Για την ακρίβεια η κρισιμότερη πριν από την επόμενη.

Ορισμένες χώρες μέλη της Ένωσης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία για να προωθήσουν τα εθνικά τους συμφέροντα επείγονται για να διασφαλίσουν πόρους για την επόμενη ημέρα, όταν θα έχουν χιλιάδες νεκρούς πίσω, μια οικονομία διαλυμένη και ένα σύστημα υγείας σε ανάγκη πλήρους αναδιοργάνωσης.

Άλλες χώρες μέλη της Ένωσης, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, αισθάνονται ότι η πρόσδεση στο ίδιο άρμα της αντιμετώπισης της επόμενης ημέρας, θα τις βλάψει και ανθίστανται για να πρποστατευσουν τα εθνικά τους συμφέροντα.

Προφανώς τα συμφέροντα είναι πολύ αντικρουόμενα αλλά συγχρόνως έχουν οικοδομηθεί και άλλα πολύ αλληλέξαρτώμενα συμφέροντα. Είναι σχεδόν αδύνατο να κερδίσει απόλυτα η μία ή άλλη πλευρά.

Η Ευρώπη έχει μάθει να πορεύεται με συμβιβασμούς και έτσι θα συνεχίσει. Στο θέμα του ευρωομόλογου, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διχασμένη. Και οι αποφάσεις ως γνωστόν δεν λαμβάνονται με πλειοψηφία. Αλλά και με πλειοψηφία να λαμβάνονταν, ποιος εισηγείται να πάνε οι μισοί και κάτι της ΕΕ, κόντρα στους μισούς παρά κάτι;

Όσοι εισηγούνται μεγάλες ρήξεις, όπως ο κ.Τσίπρας που πρότεινε να εκδοθεί ευρωομόλογο όσων θέλουν, ίσως να μην αντιλαμβάνονται ότι εισηγούνται έναν δρόμο διάλυσης. 

Στην ΕΕ, όσοι προσδοκούν μεγάλες ρήξεις, συνήθως διαψεύδονται.

Τα βήματα είναι αργά, σταθερά, ασφαλή και αποδεκτά από όλους. Αλλιώς η Ευρωπαϊκή Ένωση Άνθρακα και Χάλυβα του 1956, δεν θα γινόταν ποτέ ΕΕ των 27.

Κι ας μην ξεχνάμε ότι στο τραπέζι του Eurogroup ήδη βρίσκονται μέτρα μισού τρισεκατομμύριου ευρώ.

Δυόμισι και κάτι φορές το ελληνικό ΑΕΠ του 2019...