Μία διδακτική και χρήσιμη ιστορία από την Τουρκία - Free Sunday
Μία διδακτική και χρήσιμη ιστορία από την Τουρκία

Μία διδακτική και χρήσιμη ιστορία από την Τουρκία

Στις 3 Νοεμβρίου 1996 στην περιοχή Σουσουρλούκ, κοντά στην Προύσα της Τουρκίας, μία θωρακισμένη Μερσεντές, που έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα, καρφώθηκε σ' ένα φορτηγό. Στα συντρίμμια βρέθηκαν εξοπλισμός υποκλοπών και μυστικών επιχειρήσεων, όπλα, ναρκωτικά, χρήματα και αποκαλυπτικά έγγραφα.

Από τους 4 επιβαίνοντες, τρεις ανασύρθηκαν νεκροί. Ο οδηγός, Χουσεΐν Κοτσαντάγκ υποδιευθυντής Ασφαλείας στην Κωνσταντινούπολη και πρώην διευθυντής ειδικών επιχειρήσεων στις κουρδικές επαρχίες, η ερωμένη του αεροσυνοδός Γκόντσα Ους και ο Αμπντουλάχ Τσατλί, ένας καταζητούμενος για πολλές δολοφονίες από τις τουρκικές αρχές, στέλεχος των Γκρίζων Λύκων, ο οποίος ήταν συνεργάτης της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας με μεγάλη δράση στο εξωτερικό, όπου συχνά ταξίδευε με διπλωματικό διαβατήριο.

Είχε συλληφθεί στην Ελβετία για κατοχή μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών, απ' όπου δραπέτευσε με την παρέμβαση Τούρκων πρακτόρων.

Ο τέταρτος επιβάτης ήταν ο Εντίπ Σεντάτ Μπουτσάκ, βουλευτής, αρχηγός μιας ισχυρής παρακρατικής ομάδας στις κουρδικές επαρχίες και υπεύθυνος για πλήθος δολοφονιών.

Την θωρακισμένη Μερσεντές συνόδευε υπηρεσιακό αυτοκίνητο της ασφάλειας, στο οποίο επέβαιναν τρεις αστυνομικοί.

Είναι ενδεικτικό ότι ο καταζητούμενος Τσατλί κηδεύθηκε με την τουρκική σημαία παρουσία της τότε αντιπροέδρου της Τουρκικής Κυβέρνησης, Τανσού Τσιλέρ η οποία δήλωσε: «Εμείς τιμούμε με σεβασμό αυτούς που πυροβολούν εν ονόματι του κράτους».

Ήταν Νοέμβριος του 1996.

Στην Ελλάδα μόλις είχε αρχίσει η πρώτη εκλεγμένη θητεία του Κώστα Σημίτη, αρχηγός της αντιπολίτευσης ήταν ο Μιλτιάδης Έβερτ.

Εκ των βουλευτών εκείνης της βουλής, ελάχιστοι εξακολουθούν να διατηρούν το βουλευτικό αξίωμα.

Ανάμεσα τους, ο Πάνος Κάμενος.

Η Τανσού Τσιλέρ αποχώρησε από την τουρκική πολιτική σκηνή το 2002 όταν απέτυχε να βάλει το κόμμα της στη βουλή. Ήταν 56 ετών.