Δημοκρατία Ηρώων - Free Sunday
Δημοκρατία Ηρώων

Δημοκρατία Ηρώων

Έχουν περάσει δυο και παραπάνω ημέρες από την ώρα που έγινε γνωστό το δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με τις “προτροπές” του τότε αρχηγού της Πυροσβεστικής για την απόδοση ευθυνών για την πυρκαγιά στο Μάτι.

Μέχρι στιγμής η αυθεντικότητα της ηχογράφησης δεν έχει διαψευστεί. Αλλά ακόμη και αν αποδειχθεί ότι δεν είναι αληθινό, κανείς δεν έχει εκπλαγεί από τον τρόπο επιβολής της εκάστοτε υπηρεσιακής ηγεσίας στους υφισταμένους της.

Το ερώτημα το οποίο προκύπτει -και δεν αφορά μόνο την πυροσβεστική- είναι τι μέσα άμυνας έχει ο υφιστάμενος σε όλο τον δημόσιο τομέα να μην επηρεαστεί από την πίεση.

Είναι γνωστό ότι στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, κάθε πιθανή διάθεση να μην υποκύψει κάποιος, δεν αντιμετωπιζόταν κατασταλτικά αλλά προληπτικά. Πριν καν εκδηλωθεί για να μην εκδηλωθεί. Αυτό αντικατοπτρίζεται στον διάλογο.

Καλώς ή κακώς, αυτό δεν μπορεί να επαναληφθεί. Η ελληνική κοινωνία και οι επίσημοι θεσμοί της πρέπει να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία των δημοσίων λειτουργών.

Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε σε μία “δημοκρατία των ηρώων”. Πρέπει να διασφαλιστεί θεσμικά η δυνατότητα να εργάζονται ανεπηρέαστα όλα τα γρανάζια της δημόσιας διοίκησης