Ένα ελληνοβουλγαρικό μήνυμα στον Ερντογάν - Free Sunday
Ένα ελληνοβουλγαρικό μήνυμα στον Ερντογάν

Ένα ελληνοβουλγαρικό μήνυμα στον Ερντογάν

Η παρουσία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ στην Αθήνα για την υπογραφή της συμφωνίας για τη συμμετοχή της βουλγαρικής εταιρείας στην ιδιοκτησία του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, λίγα χλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, είναι μία εξαιρετικά σημαντική στιγμή.

Γιατί για πρώτη φορά δημιουργούνται τόσο ισχυρά οικονομικά αλληλεξαρτώμενα συμφέροντα ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Και αυτό είναι ακρογωνιαίος λίθος σταθερότητας στην περιοχή.

Πολύ δε περισσότερο, που η ελληνοβουλγαρική αλληλεξάρτηση συμπίπτει με την επιθετική ρητορεία τη χώρας με την οποία Ελλάδα και Βουλγαρία έχουν κοινά σύνορα, την Τουρκία.

Ο κ.Ερντογάν θέλει να επιβάλλει την τουρκική παρουσία με έναν τρόπο που απέχει πολύ από το να είναι σύγχρονος. Και για αυτό ενοχλεί, όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες.

Κανείς δεν θέλει εντάσεις και συγκρούσεις. Αλλά κανείς δεν έχει διάθεση να ανέχεται να δημιουργούνται επειδή ο κ.Ερντόγάν προσπαθεί απεγνωσμένα να συγκινήσει τους συμπατριώτες του που αποστρέφουν το βλέμμα από τις πολιτικές του βλέποντας την οικονομία τους να καταρρέει.