Ντόναλντ Τραμπ, ο βάτραχος της αντισυστημικης ρητορείας που δεν έγινε ποτέ πριγκιπας - Free Sunday
Ντόναλντ Τραμπ, ο βάτραχος της αντισυστημικης ρητορείας που δεν έγινε ποτέ πριγκιπας

Ντόναλντ Τραμπ, ο βάτραχος της αντισυστημικης ρητορείας που δεν έγινε ποτέ πριγκιπας

Η χθεσινη ανάληψη καθηκόντων από τον νεοεκλεγέντα προεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ήταν μια από τις ελάχιστες παρόμοιες τελετές, αν όχι η μοναδική που αυτός που έφευγε είχε μεγαλύτερη σημασία από αυτόν που έρχεται.


Ο πρόεδρος Τραμπ έφυγε ηττημένος. Η προσπάθεια του να ανατρεψει το σύστημα ηταν ανεπιτυχής.
Η ήττα του από το σύστημα σφράγισε την περίοδο της προεδρίας του.


Το ερώτημα είναι αν η αμερικανική κοινωνία μπορούσε να αντέξει την αβεβαιότητα που είναι απαραίτητη για την εδραίωση της αλλαγής που ο πρόεδρος Τραμπ ήθελε να επιφέρει στο αμερικάνικο πολιτικό σύστημα.


Δεν τα καταφερε.  Ήταν ο βάτραχος της αντισυστημικής ρητορείας που νόμιζε ότι με την εκλογή του είχε γίνει πρίγκιπας.


Σε κάθε περίπτωση, έχασε γιατί δεν μπόρεσε να επιβάλλει τους όρους του, ακόμη κι αν ήταν πρόεδρος της ισχυρότερης χώρας στον κόσμο.

Αλλά κάποια στιγμή, οι ανθρώπινες κοινωνίες πρέπει να απεξαρτηθούν από τη γοητεία της αντισυστημικής ρητορείας. Να την απορρίψουν.

Η πιο επιτυχημένη της εφαρμογή, η προεδρία Τραμπ ολοκληρώθηκε αφήνοντας πίσω της στο εσωτερικό πάνω από 400.000 νεκρους εξαιτίας της άρνησης της να αποδεχθεί την απειλή της πανδημίας και της αδυναμιας της να την αντιμετωπίσει, και στο εξωτερικό μια αναξιόπιστη χώρα χωρίς φίλους και συμμάχους εξαιτίας της απόρριψης από τον απελθοντα πρόεδρο του παραδοσιακού παγκόσμιου ρόλου της.

Η ανάταξη των ΗΠΑ  στον ρόλο και την ποιότητα που οι τελευταίες γενιές ήξεραν, είναι το βαρύ κόστος της γοητείας της αντισυστημικής ρητορείας.

Που είτε δεν μπορεί να διοικήσει, είτε όταν το κάνει αποδεικνύει την κενοτητα της.