Μελανσον και Λεπέν γωνία κατοικει ο Πουτιν - Free Sunday
Μελανσον και Λεπέν γωνία κατοικει ο Πουτιν

Μελανσον και Λεπέν γωνία κατοικει ο Πουτιν

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μακρόν έχασε γιατί εφάρμοσε νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Αυτή είναι μια σωστή διαπίστωση, η οποία όμως πάσχει σε μια λεπτομέρεια. 
Δεν απαντά στο ποιος κέρδισε. Διότι για να χάσει κάποιος, κάποιος άλλος κερδίζει.
Στην Γαλλία, κανείς άλλος δεν πήρε παραπάνω.η Άρα ο Μακρόν δεν έχασε. 
 
Εκτός αν εννοεί ότι ο Μακρόν έχασε εκείνους που δεν τον ψήφισαν επειδή εφάρμοσε νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Αλλα ο Μακρον πήγε 7 μονάδες περισσότερο από τους άλλους που δεν εφάρμοσαν νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Είναι βέβαιος ο κ.Τσιπρας ότι αν ο Μακρόν δεν εφάρμοζε νεοφιλελεύθερες πολιτικές, θα είχε χάσει λιγότερα;
 
Αλλά ο Μακρόν ήταν πάντα νεοφιλελεύθερος, όπως προκύπτει από την επιστολή του ΣΥΡΙΖΑ, στο γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, τον Απρίλιο του 2017.
Πριν τον πρώτο γύρο εκείνων των εκλογών είχε την ίδια με σήμερα άποψη για τον Μακρόν και το ενδεχόμενο νίκης του:
«Σύμφωνα με τις προγραμματικές του διακηρύξεις, θα σημάνει τη συνέχιση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που γνωρίσαμε ως σήμερα στη Γαλλία και στην Ευρώπη.» 
Άρα οι πολιτικές που εφάρμοσε ο Μακρόν δεν εξέπληξαν τους Γάλλους ψηφοφόρους, τουλάχιστον όσους πήγαν στην κάλπη αφού διάβασαν την επιστολή του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΓΚΚ, το οποίο τότε, το 2017, είχε ταχθεί υπέρ του Μακρόν στον δεύτερο γύρο. Όπως είχε κάνει κι ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας.
 
Άλλωστε μια φορά νεοφιλελεύθερος, πάντα νεοφιλελεύθερος.
 
Όμως διαβάζοντας τα σχόλια του κ.Μελανσον και της κυρίας Λεπέν, που αμφότεροι εξέφρασαν την χαρα τους για την υποχωρηση των ποσοστών Μακρόν, προκύπτει ένα ακόμη ερώτημα.  
«Η Αριστερά πέτυχε τον στόχο της, να στερήσει την πλειοψηφία από τον Μακρόν», είπε ο Ζαν Λυκ Μελανσον ενώ η Μαρίν Λεπέν είπε ότι στοχος της ήταν «να έχει μειοψηφία ο Μακρόν».
Δηλαδή σύμφωνα με τον απολογισμό των δύο κομμάτων που ήταν απέναντι στον Μακρόν, ο στόχος τους δεν ήταν να κερδίσουν εκείνοι αλλά να χάσει εκείνος.
 
Κοινώς δηλαδή, να μπει στην δεύτερη θητεία του αποδυναμωμένος. Αυτό ομως έχει ως έμμεσο αποτέλεσμα και την αποδυνάμωση της διεθνούς θέσης της χώρας, όσο κι αν το γαλλικό Σύνταγμα έχει εγγυήσεις για τον πρόεδρο και την κυβέρνηση του.
Πρακτικά, θέλουν να κυβερνήσουν εκείνοι ή να μην μπορεί να κυβερνήσει εκείνος;
Αν συμβεί το δεύτερο, στη γωνία χαμογελά, ο Βλαντιμίρ Πούτιν.