Η κυβέρνηση πληρώνει τα πολλά διόδια - Free Sunday
Η κυβέρνηση πληρώνει τα πολλά διόδια

Η κυβέρνηση πληρώνει τα πολλά διόδια

Σε πονοκέφαλο διαρκείας έχουν μετατραπεί για την κυβέρνηση τα διόδια στις εθνικές οδούς της χώρας. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, ο μεγάλος αριθμός των διοδίων στην Εγνατία οδό (συνολικά οι σταθμοί υπολογίζονται στους 38!) έχει ξεσηκώσει τις τοπικές κοινωνίες και έχει προκαλέσει αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να κατευνάσει τους πολίτες, υποσχόμενη αναλογικό σύστημα πληρωμής διοδίων.

Ξεσηκωμός στις περιφέρειες

Ήδη οι περιφερειάρχες Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρυπίδης, Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μέτιος, αποφάσισαν να συντονίσουν τη δράση τους κατά των διοδίων στην Εγνατία οδό, με τον κ. Τζιτζικώστα να υπογραμμίζει μετά από σύσκεψη των περιφερειαρχών ότι «εμείς ζητούμε αναλογικό τίμημα για τη χρήση του οδικού δικτύου της Εγνατίας οδού και ταυτόχρονα –και είναι πολύ σημαντικό αυτό– να μας ανακοινωθεί και να ανακοινωθεί δημόσια ποιο είναι το κόστος συντήρησης της Εγνατίας οδού, με βάση το οποίο θα προκύψει το αναλογικό αντίτιμο από τα διόδια», προσθέτοντας ότι οι περιφέρειες απ’ όπου διέρχεται η Εγνατία ζητούν να μην πληρώνουν διόδια οι χρήστες του οδικού δικτύου εντός του ίδιου νομού αλλά μόνο οι διερχόμενοι από νομό σε άλλο νομό, τονίζοντας ότι και αυτό πρέπει να γίνει «και πάλι, με αναλογικό τρόπο, σε καμία περίπτωση με 38 διόδια και αφού ανακοινωθεί πρώτα επίσημα ποιο είναι το ετήσιο κόστος συντήρησης της Εγνατίας οδού».

Εγνατία οδός: Απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ τα πλευρικά διόδια

Από την πλευρά του, ο κ. Καρυπίδης υπογράμμισε ότι «το δίκαιο είναι στην αναλογικότητα των διοδίων, όπως ισχύει παντού», τονίζοντας ότι «τελικά θα επικρατήσει η λογική της αναλογικότητας. Και μάλιστα με μια προσέγγιση σε επίπεδο ενοτήτων νομών να μην υπάρχουν διόδια. Δηλαδή να μην πληρώνουν οι κάτοικοι του νομού που θα μπαίνουν στον αυτοκινητόδρομο διόδια. Νομίζω, εκεί θα βρεθεί και η λύση», ενώ, μιλώντας στη σύσκεψη των περιφερειαρχών, ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού Απόστολος Αντωνούδης τόνισε ότι «πάνω στον άξονα της Εγνατίας είναι 14 σταθμοί διοδίων, παραμένουν 14, το καινούργιο στοιχείο είναι οι πλευρικοί σταθμοί, για να αποφευχθούν οι διαφυγές. Είναι ένας σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ, δεν είναι ένας σχεδιασμός του υπουργείου, ούτε της Εγνατίας». Διευκρίνισε δε ότι «το καινούργιο σημαντικό στοιχείο που μπαίνει στην ΚΥΑ, για πρώτη φορά, είναι ότι από τη στιγμή που το ελληνικό Δημόσιο, το υπουργείο, θα έχει έτοιμη τη μελέτη και την εφαρμογή ενός ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος, τότε αυτομάτως θα περάσουμε σε αυτό την επόμενη μέρα. Επομένως, αν λειτουργήσουμε κάποια στιγμή ακόμη και με κάποια από τα πλευρικά διόδια, θα είναι για χρονικό διάστημα λίγων μηνών».

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υποδομών

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ενημερώνοντας βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τα σχέδια της κυβέρνησης, τόνισε ότι η εφαρμογή του ενιαίου αναλογικού ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων σε όλους τους αυτοκινητόδρομους, άρα και στην Εγνατία, μέχρι το τέλος του 2018 είναι κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Εξειδικεύοντας τον σχεδιασμό, ο κ. Σπίρτζης υπογράμμισε ότι τα βαρέος τύπου οχήματα και τα φορτηγά θα διέρχονται υποχρεωτικά από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες, ώστε με την απαγόρευση της κυκλοφορίας στους παράπλευρους δρόμους να αμβλυνθεί ο κίνδυνος ατυχημάτων, ενώ σημείωσε ότι από το υπουργείο εξετάζεται η καθιέρωση ειδικής τιμολογιακής πολιτικής για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως ΑμεΑ, πολύτεκνοι, άνεργοι κ.λπ., αλλά και για τους κατοίκους των περιοχών που γειτνιάζουν με τους αυτοκινητόδρομους.

Αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως, το ζήτημα των διοδίων προκαλεί αμηχανία στην κυβέρνηση και «παραφωνίες» εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα ήταν η δήλωση του βουλευτή Καβάλας Κώστα Μορφίδη, ο οποίος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπογράμμισε ότι αν η αυτοδιοίκηση και οι πολίτες της Καβάλας έφτιαχναν ένα νέο κίνημα «Δεν πληρώνω» σε αντίδραση για τα νέα διόδια που πρόκειται να εγκατασταθούν στην Εγνατία οδό, εκείνος θα ήταν «μαζί τους!». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «είναι μνημονιακή υποχρέωση η εγκατάσταση των νέων μετωπικών σταθμών», οπότε αυτοί θα εγκατασταθούν στην παρούσα φάση, με την προϋπόθεση ότι θα «ξηλωθούν» μόλις μπει σε λειτουργία το αναλογικό σύστημα. Αντίστοιχες απόψεις διατυπώνονται και από άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης, ο οποίος ανέφερε στον ρ/σ Κόκκινο Καβάλας ότι η ΚΥΑ Τσακαλώτου-Σπίρτζη είναι «αρνητική και καταδικαστική για τις τοπικές κοινωνίες», ενώ διερωτήθηκε αν «είναι δυνατόν να κατασκευάσουν μετωπικούς σταθμούς με διορία οκταμήνου. Ποια λογική μπορεί να υπαγορεύσει μια τέτοια λύση; Το κόστος της κατασκευής θα πληρωθεί κι αυτό από τις πλάτες του ελληνικού λαού».

Πυρά από τη ΝΔ

Φυσικά στη διαμάχη δεν άργησε να μπει και η ΝΔ και μάλιστα με θεσμικό τρόπο. Συγκεκριμένα, ο τομεάρχης Υποδομών και βουλευτής Σερρών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Χρήστο Σπίρτζη, όπου επισημαίνονται «οι συνέπειες που θα έχει η τοποθέτηση των νέων σταθμών διοδίων, τόσο στον νομό Σερρών όσο και γενικότερα στην Κεντρική Μακεδονία. Αποτέλεσμα είναι να επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο το κόστος μετακίνησης και μεταφοράς προϊόντων από τις Σέρρες στη Θεσσαλονίκη, μια που για μια απόσταση 80 χλμ. οι μετακινούμενοι θα πρέπει να καταβάλλουν δύο φορές διόδια». Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι από την υποστήριξη του κινήματος «Δεν πληρώνω» και της θέσης πως η μη πληρωμή διοδίων αποτελεί «πράξη αξιοπρέπειας», έρχεται τώρα και επιβάλλει επιπλέον επιβαρύνσεις, αυξάνοντας το τελικό κόστος κίνησης στην Εγνατία οδό. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ και βουλευτής Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας επιτέθηκε κι αυτός στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «πριν γίνουν κυβέρνηση, πρωτοστατούσαν στο κίνημα “Δεν πληρώνω” και καλούσαν τον κόσμο να σηκώνει τις μπάρες και να περνάει ελεύθερα», ενώ «σήμερα γεμίζουν την Εγνατία οδό με επιπλέον 30 σταθμούς διοδίων».