Μπροστά σε βουνό προβλημάτων το νέο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ - Free Sunday
Μπροστά σε βουνό προβλημάτων το νέο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ

Μπροστά σε βουνό προβλημάτων το νέο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ

Ενώπιον τεράστιων προβλημάτων του κλάδου των δημοσιογράφων θα βρεθεί το νέο προεδρείο της ΕΣΗΕΑ, καθώς μέσα στο επόμενο διάστημα το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης, το οποίο προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές, αναμένεται να συγκροτηθεί σε σώμα.

Νικητές και ηττημένοι

Η κάλπη για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ανέδειξε ξεκάθαρους νικητές και ηττημένους. Στους πρώτους σίγουρα συγκαταλέγεται η παράταξη Ενωμένοι Δημοσιογράφοι με επικεφαλής την πρώην πρόεδρο της Ένωσης Μαρία Αντωνιάδου, η οποία έλαβε 1.345 ψήφους και εκλέγει τα πέντε από τα έντεκα μέλη του Δ.Σ. Από την άλλη πλευρά, στους ηττημένους της εκλογικής αναμέτρησης σίγουρα εντάσσεται η παράταξη Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος, που θεωρείται ότι πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ και που εξέλεξε μόλις ένα μέλος στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, λαμβάνοντας μόλις 305 ψήφους.
Από ένα μέλος στο Δ.Σ. εκλέγουν και οι παρατάξεις Πρωτοβουλία για την Ανατροπή (αριστερά σχήματα, 287 ψήφοι), Δημοσιογραφική Συνεργασία (πρόσκειται στο ΚΚΕ, 259 ψήφοι), Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων (255 ψήφοι), Μαχόμενοι Δημοσιογράφοι (222 ψήφοι) και Αδέσμευτοι Δημοσιογράφοι (178 ψήφοι). Αντίστοιχα ήταν τα αποτελέσματα για τους αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΠΟΕΣΥ.
Από δω και πέρα αναμένεται να αρχίσουν οι διεργασίες ώστε το νέο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ να συγκροτηθεί σε σώμα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, εκτός απροόπτου, πρόεδρος της Ένωσης θα είναι η επικεφαλής των Ενωμένων Δημοσιογράφων Μαρία Αντωνιάδου, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει πρόταση για αναλογική εκπροσώπηση των παρατάξεων στον προεδρείο, ωστόσο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι κάτι τέτοιο τελικά θα συμβεί και ίσως τελικά στο προεδρείο να συμμετάσχουν μόνο δύο παρατάξεις.

Το ζήτημα του ΕΔΟΕΑΠ

Όπως και να ’χει, οι παρατάξεις δεν έχουν και πολύ χρόνο για ζυμώσεις και διαπραγματεύσεις, καθώς τα προβλήματα του κλάδου είναι εκρηκτικά και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να περιμένουν. Σημαντικότερο από αυτά είναι το ζήτημα της βιωσιμότητας του επικουρικού ταμείου των δημοσιογράφων, του ΕΔΟΕΑΠ, ο οποίος βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας και εκφράζονται φόβοι ακόμη και για κατάρρευσή του.
Για την ώρα, ο ΕΔΟΕΑΠ μοιάζει να παίρνει μια μικρή ανάσα, καθώς δημοσιεύτηκε στη Δι@υγεια απόφαση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με την οποία εγκρίθηκε η αποδέσμευση κεφαλαίων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για τη χορήγηση έντοκου δανείου στον ΕΔΟΕΑΠ από τον Μάιο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017.
Το ύψος του δανείου φτάνει τα 10 εκατ. ευρώ και θα χορηγηθεί από τον ΕΦΚΑ στον ΕΔΟΕΑΠ σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Μάιο 2017, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται στη διάταξη της παρ. 9 του άρθρου 4 του Ν. 3586/2007 (Α΄, 151), όπως ισχύει. Το δάνειο θα αποπληρωθεί από τον ΕΔΟΕΑΠ εντόκως στον ΕΦΚΑ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017, ενώ το επιτόκιο με το οποίο βαρύνεται το δάνειο αντιστοιχεί στο ποσοστό απόδοσης του Κοινού Κεφαλαίου Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ασφαλιστικών Φορέων (Κοινό Κεφάλαιο), που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως αυτό διαμορφώνεται στο τέλος της τελευταίας διαχειριστικής χρήσης του Κοινού Κεφαλαίου.

Ώρες αγωνίας για τον «Πήγασο»

Την ίδια στιγμή, ένας από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οργανισμούς της χώρας, ο «Πήγασος», διέρχεται εξαιρετικά δύσκολες ώρες. Ήδη εξώδικη καταγγελία του ομολογιακού δανείου ύψους 80 εκατ. ευρώ επιδόθηκε την Πέμπτη στην «Πήγασος» από την Εθνική Τράπεζα, που καθιστά έτσι το δάνειο αμέσως ληξιπρόθεσμο και απαιτητό, καλώντας την εταιρεία να καταβάλει το σύνολο των οφειλών, ύψους 77.857.72056 ευρώ. Από την άλλη, οι εργαζόμενοι στον όμιλο (ο οποίος εκδίδει, μεταξύ άλλων, τις εφημερίδες «Έθνος», «Goal News» και «Ημερησία»), οι οποίοι υπολογίζονται στους 450 και παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, συνεχίζουν απεργιακές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, αλλά και μια λύση για χρονίζοντα πλέον προβλήματα του ομίλου.
Μια εκδοχή θέλει τον «Πήγασο» να ακολουθεί τον δρόμο του ΔΟΛ, δηλαδή τον δρόμο της ειδικής διαχείρισης, εκκαθάρισης εν λειτουργία και εκπλειστηριασμού των περιουσιακών του στοιχείων, ενώ, την ίδια στιγμή, σε καταγγελία δανείου της οικονομικής εφημερίδας «Ναυτεμπορική» προχώρησε η Eurobank. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία στο Χ.Α., η Eurobank κατήγγειλε τη σύμβαση πίστωσης της εταιρείας με ανοιχτό αλληλόχρεο λογαριασμό, καθιστώντας το συνολικό οφειλόμενο ποσό των 6.506.899,82 ευρώ ληξιπρόθεσμο και άμεσα απαιτητό. «Η εταιρεία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με την πιστώτρια τράπεζα να καταλήξει σε λύση ικανοποιητική και για τα δύο μέρη» αναφέρεται στην ανακοίνωση της «Ναυτεμπορικής». Στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας αποφασίστηκαν η ανάθεση σε ελεγκτική εταιρεία εκπόνησης business plan και η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.

Ανεργία-ρεκόρ

Σημειώνεται ότι το πρόβλημα του «Πήγασου» αποκτά και πολιτική διάσταση, καθώς συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων είχε αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ στη συνέχεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο ζητώντας να μάθει τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να μη χαθούν οι θέσεις εργασίας, αλλά και αν υπάρχει σχέδιο για την καταβολή των δεδουλευμένων.
Συγκεκριμένα, ο κ. Λοβέρδος ρώτησε τον κ. Τζανακόπουλο αν «πρόκειται να πάρετε κάποια πρωτοβουλία, νομοθετική ή άλλη, προκειμένου να μη χαθούν οι συγκεκριμένες θέσεις εργασίας;» και αν «η κυβέρνηση έχει κάποιο σχέδιο προκειμένου οι εξελίξεις στις ανωτέρω εταιρείες να είναι τέτοιες ώστε οι εργαζόμενοι να πληρωθούν τα δεδουλευμένα πέντε μηνών και, συνεπώς, αν υπάρξει επενδυτής να βρει τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις εν λειτουργία».
Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον ζοφερό για τον δημοσιογραφικό κλάδο. Σύμφωνα με στοιχεία παρατάξεων της ΕΣΗΕΑ, η ανεργία στους δημοσιογράφους φτάνει το 40%, ενώ ουκ έστιν αριθμός των δημοσιογράφων που υποαπασχολούνται, έχουν τεράστιες καθυστερήσεις στις πληρωμές ή εργάζονται με «μπλοκάκι» ή ακόμα και σε καθεστώς «μαύρης» εργασίας.