Κόντρα στη Θεσσαλονίκη για την ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη - Free Sunday
Κόντρα στη Θεσσαλονίκη για την ανάθεση της αποκομιδής των  απορριμμάτων σε ιδιώτη

Κόντρα στη Θεσσαλονίκη για την ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη

O Δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε την απευθείας ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων για τρεις μέρες σε ιδιώτη, μέσω σχετικού διαγωνισμού, με συνέπεια την έντονη αντίδραση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο Σύλλογος των εργαζομένων καταγγέλλει τον Δήμο Θεσσαλονίκης ότι στήνει απεργοσπαστικό μηχανισμό προκειμένου «να σπάσει τον αγώνα μας». Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση, δεδομένου ότι ο Δήμος δεν είναι αρμόδιος για τον αγώνα των συμβασιούχων αλλά για την αποκομιδή των σκουπιδιών και την διευκόλυνση της ζωής των δημοτών του. Τα σκουπίδια στους δρόμους της Θεσσαλονίκης λόγω των διαδοχικών απεργιών των συμβασιούχων εργαζομένων στους ΟΤΑ ξεπερνούν τους 1.200 τόνους.

Το άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης καλεί τους δημότες να συμπαρασταθούν στον αγώνα του. Δηλαδή να βοηθήσουν στο να συνεχίσουν να στοιβάζονται τα σκουπίδια στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και μάλιστα εν μέσω καύσωνα, απειλώντας, πέρα από τα υπόλοιπα, τη δημόσια υγεία.

Από εκεί και πέρα, βέβαια, μένει να φανεί πώς ακριβώς ο Δήμος σκοπεύει να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτής της απόφασης. Ήδη η Δευτέρα για τον διαγωνισμό έγινε Τρίτη, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν υπάρχει ιδιώτης με τον απαραίτητο εξοπλισμό και προσωπικό για την αποκομιδή 400 τόνων σκουπιδιών ημερησίως, όπως προβλέπει η προκήρυξη, ενώ ακόμη πιο αμφίβολο είναι κατά πόσον μπορούν να δοθούν 192.000 ευρώ για τον σκοπό αυτό από τη στιγμή που ένας Δήμος μπορεί να κάνει απευθείας ανάθεση μέχρι 20.000 ευρώ σε εξαιρετικά έκτακτες συνθήκες. 

«Καλούμε τον Δήμο να ανακαλέσει την απόφαση»

Αναλυτικά, η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης: «Αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια η απόφαση της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης να προχωρήσει σε απ’ ευθείας ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων για τρεις ημέρες σε ιδιώτη.

Από την περασμένη Δευτέρα ο Σύλλογός μας βρίσκεται σε απεργιακές κινητοποιήσεις, δίνοντας τη μάχη ενάντια στις απολύσεις μας, τη μάχη για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Στην καθαριότητα του Δ. Θεσσαλονίκης εργάζονται 950 μόνιμοι και αορίστου χρόνου και 750 συμβασιούχοι. Καταλαβαίνετε ότι η απόλυσή μας θα οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα στην αποκομιδή των απορριμμάτων.

Μέσα στην περίοδο των απεργιακών κινητοποιήσεων στήνεται ένας απεργοσπαστικός μηχανισμός από πλευράς της Διοίκησης του Δήμου που θέλει να σπάσει τον αγώνα μας.

Η ανάθεση της αποκομιδής για τρεις μέρες σε ιδιώτη θα κοστίσει στο Δήμο 64.000 € την ημέρα, δηλαδή 192.000 € για τις τρεις μέρες, χρήματα που θα βγουν από τη δική σου τσέπη, ενώ τα δικά μας μεροκάματα δεν στοιχίζουν ούτε τα μισά. Αντιλαμβάνεται ο καθένας τι θα κληθεί να πληρώνει ο λαός αν περάσουν τα σχέδιά τους να δώσουν την καθαριότητα στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Καλούμε τον Δήμο να ανακαλέσει την απόφαση αυτή και εσάς να σταθείτε δίπλα μας και να στηρίξετε τον αγώνα μας για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Προειδοποιούμε ότι η Διοίκηση του Δήμου και τα επιχειρηματικά συμφέροντα θα βρουν μπροστά τους απεργούς».

«Κινδυνεύει η δημόσια υγεία»

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπεύθυνος για την καθαριότητα Θωμάς Ψαρράς σχολίασε αναφορικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί: «Οι εργαζόμενοι είδαν στη Διαύγεια την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε ιδιώτες και δεν επέτρεψαν σήμερα να βγει κανένα απολύτως αυτοκίνητο στους δρόμους. Από την περασμένη Τετάρτη που κάνουν τις καταλήψεις δεν επιτρέπουν ούτε στο προσωπικό ασφαλείας να δουλέψει, κάτι που προβλέπεται από το νόμο. Κινδυνεύει η δημόσια υγεία κι εμείς καθόμαστε και βλέπουμε τα αυτοκίνητα εγκλωβισμένα στο αμαξοστάσιο».

Όπως συμπλήρωσε στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ψάρρας, «Δευτέρα πρωί θα δεχτούμε τις προσφορές των τριών εταιριών που έχουν απορριμματοφόρα και μπορούν να καθαρίσουν την πόλη. Έδωσα εντολή να επικοινωνήσουμε και με τους τρεις και να έρθουν να υποβάλλουν τις προσφορές τους».