«Καυτή» για την τσέπη η βουτιά στη θάλασσα - Free Sunday
«Καυτή» για την τσέπη η βουτιά στη θάλασσα

«Καυτή» για την τσέπη η βουτιά στη θάλασσα

Με τον υδράργυρο να ξεπερνά αυτό το Σαββατοκύριακο τους 40 βαθμούς και την Αθήνα, όπως τραγουδούσαν και τα Ξύλινα Σπαθιά, να είναι «καμίνι», η προοπτική μιας βουτιάς φαντάζει η καλύτερη ιδέα. Οι επιλογές που υπάρχουν για μπάνιο εντός της Αττικής είναι πολλές. Ο ενδιαφερόμενος καλείται να αποφασίσει ανάλογα με το κόστος αλλά και την απόσταση.

Στα παραπάνω προστίθεται και η ετήσια έρευνα του ΠΑΚΟΕ (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών) για τις κατάλληλες και ακατάλληλες παραλίες για κολύμπι στην Αττική. Φέτος έγιναν μετρήσεις σε 163 παραλίες, εκ των οποίων οι 75 κρίθηκαν ακατάλληλες και οι 88 κατάλληλες.

Πόσο κοστίζει η βουτιά

Εκτός από τις δεκάδες ελεύθερες παραλίες στην Αττική υπάρχουν και οι οργανωμένες. Στο κόστος, εκτός από την είσοδο, την ομπρέλα και την ξαπλώστρα, πρέπει να υπολογιστούν τα έξοδα για τον καφέ ή και κάποιο σνακ, η βενζίνη, ακόμα και το πάρκινγκ σε κάποιες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, ένας καφές κοστίζει από 3 έως 4,5 ευρώ, μία τυρόπιτα από 1,5 έως 3 ευρώ και ένα σάντουιτς από 2,5 έως 4 ευρώ. Πάντως, η βουτιά σε κάποια από τις οργανωμένες παραλίες της Αττικής για πολλούς είναι απαγορευτική, σύμφωνα και με την ΕΚΠΟΙΖΩ.
Εν τω μεταξύ, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή ανακοίνωσε ότι θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Πού βουτάμε στην Αττική

Η Ακτή του Ήλιου στον Άλιμο είναι η πρώτη οργανωμένη παραλία που συναντά κανείς από το κέντρο της Αθήνας, με εύκολη πρόσβαση με τραμ, λεωφορείο ή αυτοκίνητο. Η γενική είσοδος τις καθημερινές είναι 5 ευρώ. Η είσοδος για τα παιδιά έως 5 ετών είναι δωρεάν, ενώ όσοι είναι άνω των 65 ετών πληρώνουν 3 ευρώ. Οι ξαπλώστρες είναι δωρεάν. Τα Σαββατοκύριακα η γενική είσοδος αυξάνεται στα 6 ευρώ και οι ξαπλώστρες κοστίζουν 2 ευρώ.
Η Α΄ πλαζ Βούλας βρίσκεται λίγα μέτρα από τη λεωφόρο Ποσειδώνος, ακριβώς στη στάση του τραμ και σε απόσταση μικρότερη από 18 χλμ. νοτιοανατολικά από το κέντρο της Αθήνας. Τις καθημερινές η τιμή εισόδου είναι στα 4 ευρώ και τα Σαββατοκύριακα στα 5 ευρώ, ενώ η τιμή της ξαπλώστρας είναι 2,5 ευρώ.
Στο Yabanaki, το οποίο βρίσκεται στην κεντρική πλαζ της Βάρκιζας, η πρόσβαση γίνεται μέσω παραλιακής ή μέσω Αττικής Οδού. Ο νέος αυτός πολυχώρος διαθέτει καφέ, μπαρ, εστιατόρια και beach bars. Αντί εισόδου οι λουόμενοι πληρώνουν 5 ευρώ την ξαπλώστρα τις καθημερινές και 10 ευρώ τα Σαββατοκύριακα. Η χρέωση ισχύει μέχρι τις 7 το απόγευμα.
Στον Αστέρα Βουλιαγμένης, με όριο χωρητικότητας τα 1.000 άτομα για λόγους ασφαλείας αλλά και διατήρησης του υψηλού επιπέδου των υπηρεσιών, η είσοδος τις καθημερινές για τους ενήλικες είναι 18 ευρώ και για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών 10 ευρώ. Τα Σαββατοκύριακα η τιμή αυξάνεται στα 28 και στα 15 ευρώ αντίστοιχα.
Η παραλία Grand Beach βρίσκεται μπροστά από το ξενοδοχείο Grand Resort Lagonissi. Στην τιμή εισόδου περιλαμβάνονται σνακ ή δροσερή σαλάτα με ποτό (αναψυκτικό ή μπίρα) τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα πλούσιο γεύμα και σαλάτα. Οι τιμές είναι 19 και 30 ευρώ αντίστοιχα για τους ενήλικες, ενώ για τα παιδιά 12 και 15 ευρώ αντίστοιχα. Όσον αφορά το κόστος του πάρκινγκ για τα αυτοκίνητα, τις καθημερινές είναι στα 6 ευρώ και τα Σαββατοκύριακα στα 12 ευρώ. Για τα δίκυκλα είναι στα 3 ευρώ και στα 6 ευρώ.
Το Καράβι του Σχοινιά είναι ένας παραθαλάσσιος χώρος αναψυχής 30 στρεμμάτων με 100 μέτρα πρόσοψη στη θάλασσα και ιδιωτικό πάρκινγκ 1.500 θέσεων. Σε αυτόν υπάρχουν εστιατόριο και beach bar, καθώς και αθλητικές εγκαταστάσεις με σχολή windsurfing και γήπεδα beach volley. Η είσοδος είναι δωρεάν.
Στο Αυλάκι στο Πόρτο Ράφτη, περίπου 30 χλμ. από την Αθήνα, τα Σαββατοκύριακα η τιμή εισόδου είναι 5 ευρώ, για τους δημότες του Δήμου Μαρκόπουλου 1 ευρώ και για τους μόνιμους κατοίκους 2 ευρώ.

Βράβευση ελληνικών ακτών με γαλάζια σημαία

Τη δεύτερη θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες κατέχει η Ελλάδα με 486 βραβευμένες ακτές. Η ανακοίνωση έγινε από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εθνικό χειριστή του διεθνούς προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 25% των νέων βραβευμένων ακτών. Πρώτος, με 71 σημαίες, αναδείχθηκε ο Νομός Χαλκιδικής. Η διεθνής επιτροπή βράβευσε φέτος 3.574 ακτές, 662 μαρίνες και 50 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο.

Το 2017, που έχει χαρακτηριστεί από τον Διεθνή Οργανισμό Τουρισμού «Διεθνές Έτος Αειφόρου Τουρισμού για την Ανάπτυξη», η «Γαλάζια Σημαία», το πλέον αναγνωρίσιμο οικολογικό σήμα ποιότητας για ακτές, μαρίνες και σκάφη αειφόρου τουρισμού, συμπληρώνει 30 χρόνια εφαρμογής στον κόσμο και στην Ελλάδα.

Έξι ελληνικές παραλίες στις φθηνότερες του κόσμου

Και μπορεί για τους Έλληνες η βουτιά να κοστίζει ακριβά, οι Βρετανοί όμως έχουν άλλη άποψη για τις ελληνικές παραλίες. Σύμφωνα με έρευνα της TravelBird, στις χαμηλότερες θέσεις της κατάταξης με τις ακριβότερες παραλίες στον κόσμο για το 2017 βρίσκονται έξι ελληνικές παραλίες.

Συνολικά αξιολογήθηκαν οι 310 δημοφιλέστερες παραλίες από 70 χώρες και ταξινομήθηκαν από την ακριβότερη έως τη φθηνότερη με βάση το ημερήσιο κόστος παραμονής σε κάποια από αυτές. Για τον υπολογισμό της τιμής εξετάστηκαν πέντε βασικά προϊόντα για κάθε προορισμό: αντηλιακό (200 ml), μπουκάλι νερό (500 ml), μπίρα (μπουκάλι 33 cl), γεύμα και ένα παγωτό. Πιο ακριβή ελληνική παραλία αναδεικνύεται το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο (θέση 210, με κόστος 22,6 λίρες) και ακολουθούν η Κόκκινη Παραλία στη Σαντορίνη (239), η Γερακινή Χαλκιδικής (245), το Ελαφονήσι (258), η Πλάκα (264) και η Παλαιοκαστρίτσα Κέρκυρας (275, με κόστος 16,3 λίρες).

Πάντως, πρωταθλήτρια στις ακριβές παραλίες αναδεικνύεται η Νορβηγία, αφού τρεις από τις παραλίες της (Kristiansand Beach στο Βεστ-Άγκντερ, Huk Beach στο Όσλο, Solastranda στο Ρόγκαλαντ) βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης, με μέσο κόστος από 48,3 λίρες για τη φθηνότερη έως 51,8 λίρες για την ακριβότερη. Αντίθετα, οι φθηνότερες παραλίες της κατάταξης εντοπίζονται στο Βιετνάμ.

Σημειώνεται ότι τρεις από τις λιγότερο ακριβές παραλίες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο βρίσκονται στην Κύπρο. Πρόκειται για τις παραλίες Nissi Beach στην Αγία Νάπα, Porto Pomos στον Πωμό και Sirena Bay στον Πρωταρά, που εμφανίζονται στο ευρετήριο στις θέσεις 256, 257 και 260 αντίστοιχα.

ΕΚΠΟΙΖΩ: Αυτά είναι τα δικαιώματα των λουόμενων

Να ισχύσουν και για τις οργανωμένες παραλίες οι τιμές των βασικών ειδών (νερό, καφές, τοστ/σάντουιτς) που προβλέπονται στα κυλικεία των πλοίων, αεροδρομίων, αρχαιολογικών χώρων κ.λπ., ώστε ο καταναλωτής με μικρό κόστος να προμηθεύεται τα είδη πρώτης ανάγκης, ζητά η ΕΚΠΟΙΖΩ.

Σύμφωνα με έρευνα τιμών που έκανε η οργάνωση στις παραλίες της Αττικής, μια τετραμελής οικογένεια πρέπει να διαθέσει από 30 έως 60 ευρώ για είσοδο σε μια οργανωμένη παραλία και για αγορά καφέ, αναψυκτικού, νερού και τοστ.

Παράλληλα, η ΕΚΠΟΙΖΩ παραθέτει τα δικαιώματα των καταναλωτών, αλλά και όσα πρέπει να προσέξουν. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, όλες οι παραλίες είναι κοινόχρηστου χαρακτήρα και επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών. Στις οργανωμένες παραλίες θα πρέπει να προβλέπεται ελεύθερος χώρος και για τους υπόλοιπους λουόμενους. Η χρέωση για τη χρήση ομπρέλας και ξαπλώστρας θα πρέπει να είναι αναρτημένη σε τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο, ενώ θα πρέπει να εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

Επιπλέον, όσες παραλίες έχουν αντίτιμο εισόδου είναι υποχρεωμένες να έχουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών κατά τους μήνες Ιούνιο - Αύγουστο και ώρες 10:30-17:30. Στις οργανωμένες εγκαταστάσεις πρέπει να υπάρχει σήμανση (με ευδιάκριτους πλωτούς σημαντήρες) των ορίων που μπορούν να φτάνουν οι λουόμενοι.

Στις παραλίες με εγκαταστάσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής είναι υποχρεωτικό να υπάρχει διάδρομος μέσα στη θάλασσα, πλάτους 7 έως 15 μέτρων και μήκους σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Η ΕΚΠΟΙΖΩ τονίζει ακόμη ότι απαγορεύονται τα θαλάσσια μέσα αναψυχής (σκι, αλεξίπτωτο, έλκηθρο κ.λπ.) και τα θαλάσσια μοτοποδήλατα (jet ski, jet surf, sea beetle, θαλάσσιο ποδήλατο) σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τους σημαντήρες. Η κυκλοφορία των παραπάνω θαλάσσιων μέσων απαγορεύεται τους μήνες Ιούνιο με Σεπτέμβριο μεταξύ των ωρών 14:00 και 17:00, ενώ τα wind surfs πρέπει να κινούνται έξω από τους σημαντήρες ή 200 μέτρα από το σύνηθες σημείο των κολυμβητών.