Στην τελική ευθεία η διαδικασία των Πανελλαδικών - Free Sunday
Στην τελική ευθεία η διαδικασία των Πανελλαδικών

Στην τελική ευθεία η διαδικασία των Πανελλαδικών

Έως την Παρασκευή 14 Ιουλίου θα μπορούν οι υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο με τις σχολές προτίμησής τους. Οι ενδιαφερόμενοι γνωρίζουν ήδη τις βαθμολογίες τους από το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών ερευνητών αναμένεται άνοδος των βάσεων στα παιδαγωγικά τμήματα, πτώση στα πολυτεχνικά και διατήρηση των ιατρικών σχολών σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, οι επιλογές των υποψηφίων θα καθορίσουν και την πορεία των βάσεων εισαγωγής, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος Αυγούστου.

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι υποψήφιοι

Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο θα πρέπει να απευθύνονται στο λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, να μελετούν το μηχανογραφικό δελτίο και σε πρώτο στάδιο να δηλώνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση).
Αφού μάθουν τις βαθμολογίες τους, θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό επιλέγοντας «οριστικοποίηση». Μετά την οριστικοποίηση το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν είναι πλέον δυνατή χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.
Αυτό που προτείνεται είναι οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου, ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.
Σημειώνεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό του δελτίο.
Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου καταθέτουν μηχανογραφικό με τις προτιμήσεις τους μαζί με τους υποψηφίους (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) της τακτικής εξεταστικής περιόδου, δηλαδή 21 Ιουνίου με 14 Ιουλίου.
Μηχανογραφικό μπορούν να υποβάλουν και όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2015 ή 2016, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10% συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

Συμβουλές για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού

Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου είναι ένας μικρός «πονοκέφαλος» για τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους, καθώς για την επιλογή των σχολών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως οι προτιμήσεις, η επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά και η απόσταση από την οικία του μελλοντικού φοιτητή, ειδικά τα τελευταία χρόνια της κρίσης.
Εκπαιδευτικοί ερευνητές με τους οποίους επικοινώνησε η FS προτείνουν μεταξύ άλλων την επιλογή σχολών με γενικό περιεχόμενο και όχι με εξειδικευμένο αντικείμενο. Όπως επισήμαναν, η εξειδίκευση θα αποκτηθεί με ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί πλέον απαραίτητο κομμάτι των σπουδών.
Παράλληλα, εμμένουν στην άποψη ότι η επιλογή των υποψηφίων θα πρέπει να στηρίζεται στις πραγματικές τους επιθυμίες και όχι στην επαγγελματική αποκατάσταση, καθώς είναι άγνωστο τι θα επικρατεί στην αγορά εργασίας όταν θα έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πάγωμα των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα. Ποιος δεν θυμάται την εκτόξευση στις βάσεις των παιδαγωγικών τμημάτων στις αρχές του 2000 λόγω των προσλήψεων στα ολοήμερα σχολεία;

Οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας

Πριν από λίγες μέρες το υπουργείο Παιδείας συγκέντρωσε και δημοσίευσε σε μορφή ερωταπαντήσεων όλες τις πιθανές απορίες των υποψηφίων για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου.
Όπως τονίζεται, «το μηχανογραφικό δελτίο δεν είναι δελτίο προβλέψεων. Είναι δελτίο καταγραφής προτιμήσεων. Ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει έναν και μοναδικό γνώμονα κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Να επιλέξει το σύνολο των σχολών που τον ενδιαφέρουν χωρίς να εξαιρεί καμία και να τις βάλει στη σειρά προτίμησης που θα τις έβαζε εάν μπορούσε να μπει σε όλες εξ αυτών».
Για να εισέλθει στο σύστημα θα χρειαστεί τον κωδικό υποψηφίου που αναγράφεται στο δελτίο εξεταζομένου και έναν κωδικό –τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας– για τον οποίο θα πρέπει να μεταβεί στο σχολείο, προκειμένου να τον δημιουργήσει. Μαζί του είναι απαραίτητο να έχει το δελτίο εξεταζομένου ή την αστυνομική του ταυτότητα.
Σε περίπτωση αδυναμίας να παραστεί ο ίδιος στο σχολείο, μπορεί να εξουσιοδοτήσει κάποιον άλλον. Στο λύκειο θα κατατίθεται η πρωτότυπη εξουσιοδότηση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή.
Υπάρχει όμως και η περίπτωση ο υποψήφιος να συνειδητοποιήσει μετά την οριστικοποίηση του Μηχανογραφικού ότι έχει κάνει κάποιο λάθος. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, ο υποψήφιος (ο ίδιος ή νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του), μέσα στην προθεσμία υποβολής, ακόμη και αν το έχει ήδη οριστικοποιήσει, μπορεί να προσέλθει στο λύκειο στο οποίο απέκτησε το password και να υποβάλει σχετική αίτηση (με πρωτόκολλο του λυκείου), ζητώντας να αναιρεθεί το ήδη οριστικοποιημένο μηχανογραφικό του δελτίο. Ο εντεταλμένος για την ηλεκτρονική εφαρμογή εκπαιδευτικός θα μπει στην εφαρμογή και θα αποδεσμεύσει τον υποψήφιο, ακυρώνοντάς το. Ο υποψήφιος, λοιπόν, θα πρέπει να ξαναμπεί στην εφαρμογή εντός των συγκεκριμένων ημερομηνιών για να το τροποποιήσει και να το οριστικοποιήσει εκ νέου, γιατί αλλιώς δεν θα έχει Μηχανογραφικό.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, στους υποψηφίους που, για οποιονδήποτε λόγο, θα επιλέξουν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο στο λύκειό τους θα παρέχεται η δυνατότητα χρήσης των Η/Υ του λυκείου, η ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο και οποιαδήποτε βοήθεια ή συμβουλή ζητήσουν από τους καθηγητές τους.