Καλοκαιρινές φωτιές σε Ροδόπη και Μάνη - Free Sunday
Καλοκαιρινές φωτιές σε Ροδόπη και Μάνη

Καλοκαιρινές φωτιές σε Ροδόπη και Μάνη


Μάχες με τις φλόγες στην δασική έκταση στη Νέα Σάντα Ροδόπης, έδιναν όλη τη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να κατασβεστεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το βράδυ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής, την προσπάθεια κατάσβεσης δυσχεραίνουν αφενός το απόκρημνο σημείο εκδήλωσης της φωτιάς –μέσα σε χαράδρα– και οι ισχυροί άνεμοι οι οποίοι κατά στη διάρκεια της ημέρας ήταν έντασης περίπου 6 Μποφόρ. Επίσης, σημειώνεται ότι η φωτιά μαίνεται κοντά σε ανεμογεννήτριες όπου υπάρχει ρεύμα υψηλής τάσης.
Στην περιοχή επιχειρούν συνολικά 48 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, ενώ την προσπάθειά τους ενισχύουν εθελοντές και μέσα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μέχρι στιγμής οι φλόγες δεν απειλούν κατοικημένες περιοχές, ενώ το πρωί της Τετάρτης η φωτιά είναι οριοθετημένη και για το λόγο αυτό δεν ζητήθηκαν εναέρια μέσα.
Ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών, Γιάννης Σταυρίδης, δήλωσε στο xronos.gr ότι επιχειρούν 40 άνδρες στο σημείο της πυρκαγιάς, η οποία -όπως μας μετέφερε- ξεκίνησε μεταξύ της Νέας Σάντας και του Μεγάλου Δερείου στη ύψος των ανεμογεννήτριων. Το σημείο πρόσβασης, το οποίο είναι ιδιαίτερα δύσκολο, και οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι τα δύο μεγάλα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Έχουν γίνει ήδη ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροπλάνα και συνεχίζουν.

Μάνη: Μηνυτήρια αναφορά από την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, για να διαπιστωθεί πώς προκλήθηκαν οι πυρκαγιές στην Ανατολική Μάνη, κατέθεσε την Τρίτη η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Αδαμαντία Τζανετέα, όπως ανακοίνωσε η ίδια. Η κ. Τζανετέα ανέφερε ότι ζήτησε από τον ΕΛΓΑ να γίνει άμεσα καταγραφή των ζημιών στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κοντά χωριά Κοκκάλα και Σκουτάρι του δήμου Ανατολικής Μάνης υπάρχουν μικρές διάσπαρτες εστίες, οι οποίες αντιμετωπίζονται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν, ενώ το μέτωπο της πυρκαγιάς είναι σε ύφεση.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα


Στο «κόκκινο» θα είναι και σήμερα Τετάρτη ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας, όπως προειδοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών.
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής
• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Βοιωτία, Εύβοια, Σκύρος)
• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία)
• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Δωδεκάνησα, Κυκλάδες)
• Περιφέρεια Κρήτης
• Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία)