Ιλιγγιώδεις οι απώλειες εσόδων από το λαθρεμπόριο τσιγάρων - Free Sunday
Ιλιγγιώδεις οι απώλειες εσόδων από το λαθρεμπόριο τσιγάρων

Ιλιγγιώδεις οι απώλειες εσόδων από το λαθρεμπόριο τσιγάρων

Τα 600 εκατ. ευρώ άγγιξαν οι απώλειες για το ελληνικό δημόσιο από το παράνομο εμπόριο τσιγάρων, καθώς κατά τη διάρκεια του 2016, ένα στα πέντε πακέτα τσιγάρων που καταναλώθηκαν, ήταν παράνομο.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από έρευνα της KPMG για λογαριασμό της Royal United Services Institute (RUSI), η Ελλάδα κατέλαβε τη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., ως προς την κατανάλωση παράνομων τσιγάρων, παρά τη πτώση κατά 1% σε σχέση με το 2015.

Μεταξύ άλλων, η έρευνα της KPMG κατέδειξε τα εξής:

  • Ο όγκος των παράνομων τσιγάρων μειώθηκε κατά 12% σε σχέση με το 2015, λόγω των συνεχών ελέγχων που διενήργησαν οι διωκτικές Αρχές, αλλά παραμένει ακόμα πολύ υψηλός, στα 3,62 δισεκατομμύρια τσιγάρα.
  • Εάν αυτά είχαν καταναλωθεί στη νόμιμη αγορά, θα είχαν προσθέσει έσοδα στο ελληνικό κράτος περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ.
  • Οι ροές των «φθηνών λευκών» («cheap whites») εξακολούθησαν να αποτελούν τη βασική πηγή παράνομων τσιγάρων, συγκεντρώνοντας ποσοστό 44% του συνολικού όγκου του παράνομου εμπορίου τσιγάρων.
  • Η συρρίκνωση της νόμιμης αγοράς συνεχίστηκε το 2016, με νέα μείωση πωλήσεων κατά 6%.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα παράνομα τσιγάρα που καταναλώθηκαν περιορίστηκαν σε 48,3 δισ. (9,15% της συνολικής κατανάλωσης, καταγράφοντας πτώση κατά 8,8% έναντι του 2015. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση σε διάστημα τριών ετών.

Στην πρώτη θέση βρέθηκε για ακόμη μία φορά, η Λετονία (22,6%), ενώ ακολούθησαν η Ελλάδα (18,8%), η Ιρλανδία (17,5%) και η Μάλτα (17,2%).

(πηγή: Ναυτεμπορική)