Πώς αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις - Free Sunday
Πώς αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις

Πώς αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις

Πτωτικά εκτιμάται ότι θα κινηθούν οι βάσεις στις σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής, αλλά και στις πολυτεχνικές σχολές, με βάση τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών των πανελλαδικών εξετάσεων που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Αντιθέτως, αναμένεται σημαντική άνοδος στα παιδαγωγικά τμήματα, όπως επίσης και στις ιατρικές και νομικές σχολές. Τον τελικό λόγο όμως θα έχουν οι επιλογές των υποψηφίων στα μηχανογραφικά δελτία, οι οποίες θα επηρεάσουν εν πολλοίς την πορεία των βάσεων.

Μαθηματικά και Ιστορία οι πρωταγωνιστές των χαμηλών επιδόσεων

Αν και στα περισσότερα μαθήματα σημειώθηκαν υψηλά ποσοστά βαθμολογιών κάτω από τη βάση, αυτό που συνέβη με την Ιστορία Γενικής Παιδείας και τα Μαθηματικά Προσανατολισμού (σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής) προκαλεί προβληματισμό. Συγκεκριμένα, το 90,3% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση στην Ιστορία και το 83,45% στα Μαθηματικά. Από τους 4.393 που εξετάστηκαν στην Ιστορία, μόλις οι 438 πέρασαν τη βάση, ενώ από τους 20.425 που εξετάστηκαν στα Μαθηματικά, 158 πήραν βαθμολογία άνω του 10.
Επιπλέον, στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής το ποσοστό κάτω της βάσης έφτασε το 68,8% και στα Μαθηματικά Προσανατολισμού (θετικών σπουδών) το 56,26%. Κάτω από τη βάση σε ποσοστό 44% έγραψαν οι υποψήφιοι στην Ιστορία Προσανατολισμού, ενώ στη Βιολογία Γενικής Παιδείας το αντίστοιχο ποσοστό κυμάνθηκε στο 51,26%.

Πού εντοπίζονται οι άριστοι

Φυσική, Χημεία και Λατινικά συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά αριστούχων. Ειδικότερα, στη Φυσική από 18 έως 20 έγραψε το 25,56% των υποψηφίων, στη Χημεία το 23,92% και στα Λατινικά το 20,25%.
Αντιθέτως, τους λιγότερους άριστους συγκέντρωσαν η Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας σε ποσοστό 1,25%, τα Αρχαία Ελληνικά για την ομάδα προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών 2,71% και τα Μαθηματικά στις ομάδες Θετικών Σπουδών, Οικονομίας και Πληροφορικής.

Εκτιμήσεις για τις βάσεις

Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς ερευνητές αλλά και ιδιοκτήτες φροντιστηρίων με τους οποίους επικοινώνησε η FS, με βάση τις βαθμολογίες εκτιμάται ότι στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών, οι βάσεις των περιζήτητων σχολών αναμένεται να μείνουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Μικρή εξαίρεση ίσως αποτελέσουν οι νομικές σχολές με μια μικρή άνοδο.
Οι κακές επιδόσεις στα Μαθηματικά θα οδηγήσουν σε πτώση των βάσεων τόσο στα κεντρικά όσο και στα περιφερειακά ΑΕΙ του 2ου Επιστημονικού Πεδίου, των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών (πολυτεχνεία, φυσικομαθηματικές σχολές κ.λπ.).
Στο 3ο Πεδίο, των επιστημών Υγείας, αναμένεται να διατηρηθούν οι βάσεις στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ στο 4ο Πεδίο οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εκτόξευση των βάσεων στα παιδαγωγικά τμήματα.
Αντιθέτως, «βουτιά» αναμένεται στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο, των σχολών Οικονομίας και Πληροφορικής, λόγω των κακών επιδόσεων στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Νέο σύστημα εισαγωγής

Σε μήνυμά του ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου διαβεβαίωσε ότι εντός του καλοκαιριού και πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα έχει ψηφιστεί και το νέο σύστημα εισαγωγής για τους μαθητές που θα φοιτήσουν τον Σεπτέμβριο στην Α΄ Λυκείου. Παράλληλα, ο κ. Γαβρόγλου συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν στη φετινή εξεταστική διαδικασία, τονίζοντας ότι το σύστημα λειτούργησε με άψογο και αδιάβλητο τρόπο, ενώ οι βάσεις εισαγωγής θα ανακοινωθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων.
Αναφερόμενος στους μελλοντικούς στόχους του υπουργείου είπε ότι ένας από αυτούς είναι «η ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ειδικότερα φέτος που ενισχύουμε δύο ευαίσθητους τομείς της παιδείας, την ειδική αγωγή και τα σχολεία των απομακρυσμένων περιοχών. Είναι ένα στοίχημα του υπουργείου Παιδείας για το οποίο εργαζόμαστε σκληρά και θα το πετύχουμε, γιατί όλα τα παιδιά θα πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα στη γνώση».

Εισαγωγή στα Παιδαγωγικά χωρίς Μαθηματικά

Χωρίς εξέταση στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας θα εισάγονται οι φοιτητές στα παιδαγωγικά τμήματα. Αυτό προβλέπει ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας στο πλαίσιο των αλλαγών στο σύστημα εξετάσεων. Η αλλαγή αυτή είναι πολύ πιθανό να εφαρμοστεί από το 2018. Έντονη είναι η αντίδραση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ). Σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για υποβάθμιση της μαθηματικής εκπαίδευσης και περιθωριοποίηση της βαρύτητας των σχετικών μαθημάτων μέσα στο σχολείο και στα προσόντα των υποψηφίων που διαγωνίζονται για τη συνέχιση των σπουδών τους στα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. «Με αυξημένη ανησυχία παρατηρούμε ότι οι Επιστήμες της Εκπαίδευσης αφενός δεν περιλαμβάνονται σε έναν ενιαίο και πολυμεταβλητό σχεδιασμό με την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (τις καθηγητικές σχολές), αφετέρου ότι η μαθηματική ικανότητα εξορίζεται από το ακαδημαϊκό προφίλ των υποψηφίων για σπουδές με προοπτική απασχόλησης στην προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, από το υπουργείο εξετάζεται το ενδεχόμενο να καταργηθεί το 4ο Επιστημονικό Πεδίο με τις σχολές εκπαίδευσης και τα τμήματα να ενταχθούν σε όλα τα υπόλοιπα πεδία. Στόχος, οι επιστήμες της αγωγής να έχουν υποψηφίους υψηλού επιπέδου.

Ανορθόγραφο το υπουργείο Παιδείας

Δεν έχει προηγούμενο αυτό που συνέβη με τη σελίδα του υπουργείου Παιδείας για την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων. Το κείμενο με τις οδηγίες προς τους υποψηφίους «έβγαζε μάτι» με τα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη του. Και μπορεί το σύστημα να παρέμεινε κλειστό την περασμένη Τετάρτη για λόγους «συντήρησης», ωστόσο η ιστοσελίδα esos.gr αποθήκευσε και δημοσίευσε το εν λόγω κείμενο. Μεταξύ άλλων αναφερόταν: «Στον παρόν (σ.σ.: παρόντα) ιστότοπο μπορείτε να βρείτε τις οδηγίες χρήσης της εφαρμογής, βάσεις και στατιστικά προτιμήσεων (σ.σ.: του – αναγκαίο το άρθρο) προηγούμενου έτους, το έντυπο Μ.Δ. με τις οδηγίες του και φυσικά το ηλεκτρονικό Μ.Δ. Επισημαίνεται ότι κατά το τρέχων (σ.σ.: τρέχον) χρονικό διάστημα μπορείτε να υποβάλλετε μόνο προσωρινό Μηχανογραφικό Δελτίο. Η δυνατότητα οριστικοποίησης του Μηχανογραφικού σας Δελτίου αναμένετε (σ.σ.: αναμένεται) να ενεργοποιηθεί στην εφαρμογή, (σ.σ.: το κόμμα πρέπει να φύγει) στις 6 Ιουλίου 2017».

Πυρά ΠΟΣΔΕΠ κατά Γαβρόγλου

Με έντονο τρόπο αντέδρασε η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) στο σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση που κατέθεσε στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.
Η ΠΟΣΔΕΠ, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για «προσχηματικό “Εθνικό Διάλογο”», αναφέρει για το νομοσχέδιο ότι «πρόκειται για ένα “νέο” θεσμικό πλαίσιο, προϊόν ιδεολογικών αγκυλώσεων, που επιστρέφει τα πανεπιστήμια στις πρακτικές και τις παθογένειες του παρελθόντος. Ένα θεσμικό πλαίσιο με εμφανή έλλειψη εξωστρέφειας και αναπτυξιακού οράματος, το οποίο αδυνατεί να παρακολουθήσει τις σύγχρονες ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας».
Παράλληλα, τονίζει ότι ο κ. Γαβρόγλου «ενώ διατυμπάνιζε σε όλους τους τόνους ότι επεδίωκε τη συνεννόηση με όλους τους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας, τελικά διαπιστώνεται ότι δεν αποδέχθηκε καμία πρόταση ή ουσιαστική αλλαγή σε κανένα σημείο του αρχικού σχεδίου νόμου από τις προτάσεις που κατέθεσαν οι αρμόδιοι θεσμικοί φορείς (ΠΟΣΔΕΠ, Σύνοδος των Πρυτάνεων κ.ά.). Προφανώς εννοεί ότι αποζητά συναίνεση αποκλειστικά στις δικές του προτάσεις. Ως εκ τούτου, είναι μάλλον μάταιο να προσπαθούμε να τον πείσουμε για το μέγεθος της ζημιάς που θα επιφέρουν οι προτάσεις του αν θεσμοθετηθούν».
Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΣΔΕΠ ζητά «να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου από τη Βουλή και να ξαναγραφτεί μόνο μετά από ουσιαστικό και όχι προσχηματικό διάλογο με την πανεπιστημιακή κοινότητα, ο οποίος να βασίζεται πραγματικά στις αρχές της συναίνεσης και της συνεννόησης, τις οποίες υποτίθεται ότι επιδιώκει το υπουργείο Παιδείας. Τα Πανεπιστήμια επιβίωσαν παρά την απίστευτη οικονομική αφαίμαξή τους, δεν θα επιτρέψουμε να καταρρεύσουν λόγω ενός νέου τραγικού θεσμικού πλαισίου. Το θέμα της Ανώτατης Παιδείας είναι πάρα πολύ σοβαρό για να το χρησιμοποιεί ο κάθε υπουργός για να υλοποιήσει τις ιδεοληψίες, τις δικές του ή του κόμματός του».