ΕΡΤ: Μνημεία, νεύρα και υπερβολές - Free Sunday
ΕΡΤ: Μνημεία, νεύρα και υπερβολές

ΕΡΤ: Μνημεία, νεύρα και υπερβολές

Σκηνές... απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν το πρωί της περασμένης Δευτέρας στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, όπου έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για το βίαιο κλείσιμο του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα το 2013.

Πρωταγωνίστρια στην επεισοδιακή εκδήλωση ήταν η πρώην βουλευτής Ραχήλ Μακρή, η οποία είχε πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις κατά του «μαύρου» στην ΕΡΤ το 2013 και που στη διάρκεια της τελετής συγκρούστηκε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Διονύση Τσακνή.

Νεύρα και αντεγκλήσεις

Η αλήθεια είναι ότι τα πνεύματα ήταν οξυμένα καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης για τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού «Μνήμες και Χρέος», το οποίο φιλοτέχνησε αφιλοκερδώς ο γλύπτης Κυριάκος Ρόκος στη μνήμη των 23 ανθρώπων (εργαζομένων της ΕΡΤ και αλληλέγγυων) που στη διάρκεια της διετίας 2013-2015 έφυγαν από τη ζωή, από αιτίες που συνδέονταν άμεσα ή έμμεσα με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Οι πρώτες εντάσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου, οπότε αποχώρησαν από την εκδήλωση ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Δημήτρης Στρατούλης της ΛΑΕ, και κορυφώθηκαν όταν στο βήμα ανέβηκε ο κ. Τσακνής. Καθώς εκείνος προσπαθούσε να μιλήσει, η κ. Μακρή τον διέκοπτε, ζητώντας τον λόγο και φωνάζοντας παρατεταμένα «είστε άνανδροι και ξετσίπωτοι που δεν δίνετε τον λόγο σε αυτούς που αγωνίστηκαν για την ΕΡΤ».

Ο επιθετικός τόνος της κ. Μακρή έβγαλε από τα ρούχα του τον πρόεδρο της ΕΡΤ, ο οποίος της φώναξε «θα βγάλετε τον σκασμό επιτέλους, βγάλτε τον σκασμό. Σκάσε, σκάσε», ωστόσο η πρώην βουλευτής δεν πτοήθηκε. «Δεν θα σας κάνω το χατίρι να σκάσω» του είπε και ακολούθησε κομφούζιο, με τον κ. Τσακνή να προσπαθεί να ολοκληρώσει την ομιλία του και την κ. Μακρή να συνεχίζει να τον διακόπτει, λέγοντας ότι η ΕΡΤ είναι «σκοτεινό εργαλείο» στα χέρια της κυβέρνησης και ότι αρνείται να καλέσει στις εκπομπές της αυτούς που έδωσαν αγώνες για να μείνει ανοιχτή. Μάλιστα, όταν ο πρόεδρος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είπε ότι «στα κάγκελα της ΕΡΤ δεν μπήκε το τανκς και κανένας Ντερτιλής δεν δολοφόνησε τον Διομήδη Κομνηνό και τα άλλα παιδιά την επομένη του Πολυτεχνείου. Στην ΕΡΤ μπήκε όμως το τανκς της ανεργίας και της ανασφάλειας και η ανεργία είναι που έστειλε τους ανθρώπους στον άλλον κόσμο», η Ραχήλ Μακρή του απάντησε με νόημα «μπήκατε όμως εσείς».

Η πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε και συνέχεια στο επεισόδιο, ανεβάζοντας σχετικό βίντεο στον λογαριασμό της στο Facebook και σημειώνοντας: «Θαυμάστε τον κ. Τσακνή, τον διορισμένο και πληρωμένο με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων αντιπρόεδρο της #ΕΡΤ, πώς φέρεται όταν ακούει την αλήθεια, για την κατάντια της τηλεόρασης εργαλείου προπαγάνδας της καθεστωτικής κυβέρνησης #ΣΥΡΙΖΑ - #ΑΝΕΛ #tsipras #kammenos #κυβέρνηση».

«2.500 υπάλληλοι και 5% συνολική τηλεθέαση»

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ και οι ανακοινώσεις της ΠΟΣΠΕΡΤ σχετικά με αυτό («οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ αποφασίσαμε να τοποθετήσουμε μνημείο εντός του προαυλίου του Ραδιομεγάρου, όχι γιατί ζήσαμε αυτή την πραγματικότητα και είμαστε πρωταγωνιστές –μαζί με την κοινωνία– του αγώνα ενάντια στο μαύρο, για τη δημοκρατία, για τα συνταγματικά μας δικαιώματα, για την ελευθεροφωνία, για το δικαίωμα στη ζωή και στη δουλειά, αλλά και γιατί οι παρακαταθήκες, τα οράματα, οι αξίες, η αλληλεγγύη και η αυταπάρνηση, συστατικά αυτού του ανένδοτου αγώνα, πρέπει να μείνουν χαραγμένα στη μνήμη και να γίνουν ορόσημο και στις μελλοντικές γενιές») προκάλεσαν και πολιτικές αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, το Ποτάμι αναρωτήθηκε δηκτικά: «Ποιο ακριβώς πράγμα τίμησαν στην ΕΡΤ με τρισάγια και μνημεία; Τη λειτουργία ενός προπαγανδιστικού κυβερνητικού καναλιού με 2.500 υπαλλήλους, περισσότερους από όλα τα άλλα κανάλια μαζί, για 5% συνολική τηλεθέαση; Τέτοιες εκδηλώσεις μόνο τη γραφικότητα κάποιων δείχνουν. Εξού και οι πολιτικές παρουσίες». Το Ποτάμι πρόσθεσε ότι «η χώρα χρειάζεται δημόσια τηλεόραση. Αλλά δημόσια τηλεόραση ανεξάρτητη από την εκάστοτε κυβέρνηση, με τήρηση της δεοντολογίας και σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων. Όχι κανάλι που έχει πάρει διαζύγιο με την αντικειμενικότητα και εξοργίζει όποιον δεν βλέπει τα πράγματα με τις κομματικές παρωπίδες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Αντίστοιχα σχόλια έγιναν και σε ΜΜΕ, με έμφαση στο ερώτημα «ποια ανάγκη εξυπηρετεί το συγκεκριμένο μνημείο;», αλλά και με την επισήμανση κάποιων λεκτικών υπερβολών και συγκρίσεων που έγιναν, προκαλώντας την μήνιν της ΠΟΣΠΕΡΤ, η οποία με νέα ανακοίνωσή της ανέφερε: «Οι ηττημένοι ιδεολογικά, πολιτικά και ηθικά δεν θέλουν να παραδεχτούν την ολοκληρωτική ήττα τους και το άνοιγμα της ΕΡΤ. Σαν λυσσασμένα σκυλιά θέλουν να την κατασπαράξουν, αφού δεν είναι πλέον φέουδό τους, και χρησιμοποιούν γι’ αυτό όλους τους τρόπους, με χυδαία ψέματα και εξόφθαλμες διαστρεβλώσεις, βρίσκοντας πρόθυμους να το κάνουν. Είναι οι ίδιοι που χειροκροτούσαν τον Σαμαρά, όταν στο συνέδριο της ΝΔ τον Ιούνιο του 2013 μετά το “μαύρο” έλεγε “στην ΕΡΤ διέπραξαν σφάλματα και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ που διόριζε, αλλά, γιατί μ’ αρέσει να τα λέω ξώπορτα, και οι δύο διόριζαν κυρίως ανθρώπους της Αριστεράς”. Εμείς, λοιπόν, είπαμε τέρμα σε αυτά». Παράλληλα, σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι θα σταθούν όρθιοι ως ζωντανές ασπίδες ενάντια σε κάθε επιβουλή και επισήμανε ότι έχει ζητήσει ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση από τις οικογένειες των νεκρών. «Η προσβολή της μνήμης των νεκρών είναι ποινικό αδίκημα και η ασυλία δεν θα παρέχεται εσαεί, γιατί και η υπομονή που επιδεικνύεται έχει όρια».