«Πόλεμος» για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ - Free Sunday
«Πόλεμος» για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

«Πόλεμος» για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

Εντείνονται οι αντιδράσεις για το σχέδιο του νόμου του υπουργείου Παιδείας που αφορά την ανώτατη εκπαίδευση και την έρευνα.

Μετά την πανεπιστημιακή κοινότητα σειρά είχαν πολιτικοί, επιχειρηματίες, αλλά και φοιτητές, οι οποίοι εκφράζουν την αντίθεσή τους με τις προωθούμενες αλλαγές. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ειπώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Πρωτοβουλίας για την Παιδεία και την Ανάπτυξη (ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α.), που διοργανώθηκε με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής.

Γαβρόγλου: «Για εμάς η παιδεία δεν είναι σαμπουάν»

Την ώρα που στο υπουργείο Παιδείας προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή προκειμένου να πετύχουν τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση –πληροφορίες της FS αναφέρουν ότι σβήνουν και γράφουν–, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαιώνει ότι ως κυβέρνηση θα αλλάξει το νομικό πλαίσιο που διέπει την τριτοβάθμια εκπαίδευση, χαρακτηρίζοντας «οπισθοδρομικό» το νομοσχέδιο Γαβρόγλου. Αυτός άλλωστε ήταν και ο τίτλος της εκδήλωσης της ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α.: «Κατά της οπισθοδρόμησης που επιχειρείται για την Ανώτατη Εκπαίδευση και την Έρευνα».
Ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του εξέφρασε την ελπίδα ότι «ο επόμενος μήνας θα αυξήσει τα αντανακλαστικά της ακαδημαϊκής, αλλά και της φοιτητικής κοινότητας. Θα ήθελα να δω μεγαλύτερη αντίδραση και από τους φοιτητές γι’ αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα, με το νομοσχέδιο αυτό», με τον υπουργό Παιδείας να απαντά ότι «δεν χρειάζεται κανένα απολύτως σχόλιο η προαναγγελλόμενη κατεδάφιση των ανώτατων ιδρυμάτων. Ο στόχος μας είναι η αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και θα τον πετύχουμε όσο κι αν επιχειρούν να τη συκοφαντήσουν ώστε να ανοίξουν την κερκόπορτα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αυτός είναι ο δικός τους στόχος. Ας μην επικαλούνται, λοιπόν, εντελώς προσχηματικά επιχειρήματα για να αποκρύψουν από την ελληνική κοινωνία τον πραγματικό στόχο τους: να καταστήσουν τη μόρφωση των παιδιών ένα ακόμη προϊόν της αγοράς και τους μαθητές και φοιτητές “πελάτες”. Ας το καταλάβουν. Για εμάς η εκπαίδευση δεν πρέπει να υπακούει στους νόμους της αγοράς. Αν γι’ αυτούς η παιδεία είναι σαμπουάν, για εμάς δεν είναι».

«Στρατηγική, όραμα και αποτέλεσμα για τα ΑΕΙ»

«Η κυβέρνηση προσπαθεί για δεύτερη φορά να περάσει από την ελληνική Βουλή ένα νομοσχέδιο που αναχαιτίζει όλες τις κινήσεις προόδου των ανώτατων ιδρυμάτων που έγιναν τα τελευταία χρόνια, ένα νομοσχέδιο που τα “δένει” ακόμη περισσότερο στο κράτος, τα εξαναγκάζει να κινούνται μόνο εσωστρεφώς και να σέρνονται εγκλωβισμένα σε διοικητικές και πολιτικές παθογένειες». Αυτό τόνισαν μεταξύ άλλων ακαδημαϊκοί, φοιτητές, επιχειρηματίες και πολιτικοί στην εκδήλωση της ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α., ζητώντας ταυτόχρονα «στρατηγική, όραμα και αποτέλεσμα για τα ελληνικά ΑΕΙ».
«Θα πρέπει οι κομματικές παρατάξεις να αποσυρθούν από τα πανεπιστήμια, και αυτό δεν είναι απόφαση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, μπορεί να είναι απόφαση των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου. Πρέπει να σεβαστούμε τους φοιτητές και να τους αφήσουμε να συμμετέχουν σε ανεξάρτητα ψηφοδέλτια και όχι σε κομματικά» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ σε παρέμβασή του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος χαρακτήρισε τον νόμο Γαβρόγλου «αντιπερισπασμό του παρελθόντος σε βάρος του μέλλοντος».

Οι αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας

Την ανάγκη σύνδεσης του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας, αλλά και τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για πρακτική άσκηση μέσα στο πανεπιστήμιο, τόνισε ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Δουκίδης. Ο κ. Δουκίδης αναφερόμενος στους Ειδικούς Λογαριασμούς Έρευνας (ΕΛΚΕ) των ΑΕΙ είπε ότι «πρέπει να γίνουν Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, αλλιώς το πανεπιστήμιο κλείνει». «Μπορούν επιτέλους τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας να πάψουν να είναι, σε μεγάλο βαθμό, εργοστάσια παραγωγής ανέργων;» Αυτό αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) και μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Αποστολόπουλος.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Προγράμματος Αξιολόγησης Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Ένωσης Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων Σωκράτης Κάτσικας είπε ότι οι βασικές προτεραιότητες που πρέπει να ικανοποιηθούν είναι η «δημοκρατική νομιμοποίηση», η «αντιπροσωπευτικότητα», η «κοινωνική συναίνεση» στη διοίκηση και στη διακυβέρνηση. «Παράλληλα, ο υπουργός ορίζεται τελικός κριτής σωρείας επιχειρησιακών επιλογών των πανεπιστημίων, καταφέροντας σοβαρά πλήγματα στο ήδη μειωμένο –σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα– επίπεδο αυτοδιοίκησης του πανεπιστημίου» πρόσθεσε ο κ. Κάτσικας.
Εν τω μεταξύ, η Σύνοδος των Πρυτάνεων σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Παιδείας διαπιστώνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες σε σημαντικά θέματα του σχεδίου νόμου. Η συζήτηση με το υπουργείο θα συνεχιστεί, ώστε να διαμορφωθεί ένα σχέδιο νόμου που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ανώτατης εκπαίδευσης».
Την απόσυρση του νομοσχεδίου και «την έναρξη περαιτέρω ειλικρινούς διαλόγου με τα ΑΕΙ, με στόχο την κατάθεση ενός σχεδίου νόμου που να απαντά στις πραγματικές ανάγκες των πανεπιστημίων και γενικότερα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας» ζητά, με ομόφωνο ψήφισμά της, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ).

Τι προβλέπεται στο νομοσχέδιο

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων η δημιουργία του θεσμού των περιφερειακών Ακαδημαϊκών Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας και η συγκρότηση Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης σε κάθε ΑΕΙ.
Παράλληλα, ενισχύεται η ακαδημαϊκή λειτουργία των κοσμητειών και των κοσμητόρων και η μεταλυκειακή εκπαίδευση, με τη δυνατότητα δημιουργίας διετών δομών στα ΑΕΙ που θα παρέχουν πιστοποιημένα διπλώματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με βάση το ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων.
Επιπλέον, επανέρχεται το Πρυτανικό Συμβούλιο, όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας θα συμμετέχουν στα όργανα διοίκησης, ενώ η εκλογή αντιπρυτάνεων θα γίνεται με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο και μονοσταυρία.

Γαβρόγλου: «Σύντομα παρελθόν το καθεστώς των Πανελλαδικών»

Το σημερινό καθεστώς των πανελλαδικών εξετάσεων θα είναι σύντομα παρελθόν, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου αναφερόμενος στην επικείμενη ρύθμιση για το Νέο Λύκειο. Μιλώντας στην εφημερίδα «Αυγή» διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα κατατεθεί πρόταση βάσει της οποίας από τη δομή του Λυκείου και την ενίσχυση του εθνικού απολυτηρίου θα μπορούν οι μαθητές να έχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Στόχος, όπως επανέλαβε ο κ. Γαβρόγλου, είναι η σχετική νομοθέτηση να γίνει στα μέσα Σεπτεμβρίου, ώστε οι μαθητές της Α΄ Λυκείου να γνωρίζουν τον τρόπο εισαγωγής τους στα πανεπιστήμια.