Τεκτονικές αλλαγές στα ελληνικά ΜΜΕ - Free Sunday
Τεκτονικές αλλαγές στα ελληνικά ΜΜΕ

Τεκτονικές αλλαγές στα ελληνικά ΜΜΕ

Πλήρης μπορεί να θεωρείται πλέον η αλλαγή στον μιντιακό χάρτη της χώρας, μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκπλειστηριασμού των περιουσιακών στοιχείων της Πήγασος Εκδοτική που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη.

Με την απόκτηση των τίτλων του «Έθνους» και της «Ημερησίας» από τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη μοιάζει να ολοκληρώνεται μια διαδικασία πλήρους αλλαγής του μιντιακού τοπίου της χώρας, καθώς αλλάζουν ιδιοκτησία οι δύο μεγαλύτεροι όμιλοι ΜΜΕ.

ΔΟΛ και Πήγασος

Λίγες ώρες μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου, βάσει της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) περνούσαν οριστικά στα χέρια του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, «κλείνοντας» έτσι το κεφάλαιο αυτό, ο Ιβάν Σαββίδης έμπαινε δυναμικά στον πλειστηριασμό του Πήγασου και αποκτούσε με το ποσό των 3,58 εκατ. ευρώ τους τίτλους του «Έθνους», του «Έθνους της Κυριακής» και της «Ημερησίας», μαζί με τους αντίστοιχους ιστοχώρους των ιστορικών εφημερίδων. Έτσι, οι δύο ισχυρότεροι εκδοτικοί όμιλοι της χώρας άλλαξαν χέρια, σηματοδοτώντας και ένα «τέλος εποχής» για τα ελληνικά ΜΜΕ.
Από δω και πέρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και στις δύο περιπτώσεις οι νέοι ιδιοκτήτες θα επιχειρήσουν αρχικά να εξομαλύνουν την κατάσταση που επικρατεί στα νεοαποκτηθέντα ΜΜΕ τους (ειδικά στην περίπτωση του Πήγασου, όπου οι εφημερίδες δεν εκδίδονταν το τελευταίο διάστημα), να λύσουν τις εκκρεμότητες με το προσωπικό (χρωστούμενοι μισθοί κ.λπ.) και στο αμέσως επόμενο διάστημα να ασχοληθούν με τη στελέχωσή τους και την προσπάθεια εκ νέου ανόρθωσής τους και ανόδου τους στην ισχύ που είχαν πριν βρεθούν στη δίνη της κρίσης.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το χρονοδιάγραμμα προβλέπει τον Σεπτέμβριο ΔΟΛ και Πήγασος να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία και σταδιακά τα ΜΜΕ των ομίλων να ανακτήσουν τον παρεμβατικό χαρακτήρα και την ισχυρή παρουσία που είχαν πριν από μερικά χρόνια.

Το «ερωτηματικό» του Mega

Από το σύνολο των ανακατατάξεων στον χώρο των ΜΜΕ, το «κεφάλαιο» που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφορά το Mega Channel, το μετοχικό κεφάλαιο του οποίου βρίσκεται σήμερα στα χέρια εταιρειών συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη, του Ιβάν Σαββίδη και της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Ιδιαίτερα κρίσιμο θεωρείται το ποσοστό 13% που βρισκόταν στα χέρια της οικογένειας Μπόμπολα και το οποίο αναμένεται να εκπλειστηριαστεί στο άμεσο μέλλον, καθώς θεωρείται ότι όποιος το αποκτήσει θα έχει καθοριστικό ρόλο στις μετέπειτα εξελίξεις σχετικά με το «μεγάλο κανάλι». Σημειώνεται ότι για τις 17 Αυγούστου έχει οριστεί η γενική συνέλευση της Τηλέτυπος Α.Ε., μετά τις παραιτήσεις από το Δ.Σ. του Mega των Γιώργου και Φώτη Μπόμπολα. Στη γενική συνέλευση οι μέτοχοι της εταιρείας θα κληθούν να επικυρώσουν τις μεταβολές στη σύνθεση του Δ.Σ. και να προχωρήσουν στην εκλογή νέου, ενώ εκτιμάται ότι αν τεθεί ζήτημα αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ενδέχεται να φανούν και οι προθέσεις των ομίλων Βαρδινογιάννη, Μαρινάκη και Σαββίδη για το μέλλον του Mega.

Φήμες για συμμαχίες

Εν τω μεταξύ, η πληροφορία περί «συμμαχίας» του Βαγγέλη Μαρινάκη με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη και τον Γιάννη Αλαφούζο του ομίλου ΣΚΑΪ έχει ταράξει τα νερά του μιντιακού κόσμου της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρώτου Θέματος», έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις ανάμεσα στις πλευρές Βαρδινογιάννη και Αλαφούζου σχετικά με την προοπτική συνεργασίας των δύο καναλιών που έχουν στην ιδιοκτησία τους, το Star και το ΣΚΑΪ αντίστοιχα, και εξετάζεται ακόμη και αμοιβαία παραχώρηση μετοχών από τον έναν επιχειρηματία στον άλλον, που θα φτάνει το 49% του συνολικού κεφαλαίου.
Ειδικότερα, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης φέρεται να μελετά την παραχώρηση του 49% του Star και ο Γιάννης Αλαφούζος ίδιο ποσοστό του ΣΚΑΪ. Για να υλοποιηθεί δε το σενάριο αυτό, η πλευρά Βαρδινογιάννη θα εισφέρει ένα ποσό σε μετρητά –υπολογίζεται περί τα 10 εκατ. ευρώ–, καθώς και ένα μέρος –πιθανότατα 17,5%– από τις μετοχές που κατέχει στο Mega. Αν υλοποιηθεί μια τέτοια κίνηση, θα φέρει από κοινού στη μετοχική σύνθεση του Mega τις πλευρές Βαρδινογιάννη, Αλαφούζου και Μαρινάκη. Σε ένα τέτοιο σχήμα, πάντοτε κατά το ίδιο δημοσίευμα, ο ΣΚΑΪ θα αποκτήσει περισσότερο ψυχαγωγικό χαρακτήρα, το Star θα κάνει στροφή και σε ειδησεογραφικό πρόγραμμα, και θα υπάρξουν μεγάλες συγχωνεύσεις, περικοπές και συνέργειες μεταξύ των δύο καναλιών και του Mega.

Σε θέση μάχης για τις άδειες

Την ίδια στιγμή κυβέρνηση και ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών βρίσκονται σε «θέση μάχης» αναφορικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, τον οποίο καλείται να διεξαγάγει –άμεσα, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση– το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), το οποίο και έχει ανεβάσει τον αριθμό των αδειών στις επτά, από τέσσερις που προέβλεπε ο «νόμος Παππά». Ήδη οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), οι οποίοι συναντήθηκαν με τα μέλη του ΕΣΡ, έθεσαν ένα πλαίσιο πέντε αξόνων για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, λέγοντας ότι αυτός θα πρέπει να πραγματοποιηθεί υπό τις εξής προϋποθέσεις:
1) Η αγορά των ιδιωτικών καναλιών να προσεγγιστεί ως ενιαία και το ΕΣΡ να κάνει μια ολοκληρωμένη πρόταση.
2) Να γνωρίζει ο επενδυτής το σύνολο των επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, «πρέπει να γνωρίζουμε τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών που χωράνε στο φάσμα και να είναι εξαρχής γνωστή η διάρκεια της τηλεοπτικής άδειας σε όλες τις κατηγορίες».
3) Η τιμή εκκίνησης να βασιστεί σε μελέτες επικαιροποιημένες και όχι στη «διαβόητη» μελέτη του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας.
4) Να γίνει έλεγχος χρημάτων όσων συμμετέχουν στον διαγωνισμό πριν και όχι μετά από αυτόν.
5) Το σύστημα που θα χρησιμοποιηθεί να είναι αξιόπιστο και πιστοποιημένο, με τους εκπροσώπους της Ένωσης να υποστηρίζουν ότι αυτό που είχε χρησιμοποιηθεί στον προηγούμενο διαγωνισμό δεν ήταν.
Απαντώντας στην ΕΙΤΗΣΕΕ, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», τόνισε ότι «δεν μας εκπλήσσει η στάση των καναλαρχών. Ο νόμος και το Σύνταγμα θα εφαρμοστεί», προσθέτοντας ότι «δεν θα υπάρχουν τηλεοπτικές άδειες άνευ τιμήματος. Θα προασπίσουμε θέσεις εργασίας και το δημόσιο συμφέρον. Είναι υποχρέωσή μας».
Σε ακόμα πιο υψηλούς τόνους, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «η συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) επιβεβαίωσε πως το καθεστώς ασυδοσίας το οποίο τους παραχώρησαν η ΝΔ από κοινού με το ΠΑΣΟΚ τείνει να γίνει “δεύτερη φύση”. Υπενθυμίζουμε στην ΕΙΤΗΣΕΕ πως τα κανάλια τους εξακολουθούν να εκπέμπουν παράνομα και αυτό δεν πρόκειται να διαρκέσει για πολύ ακόμα. Επίσης, ο νόμος με τον οποίο διεξήχθη ο διαγωνισμός για τις άδειες τον Σεπτέμβριο του 2016 δεν κρίθηκε αντισυνταγματικός. Το ΕΣΡ πρέπει να συμμορφωθεί στη συνταγματική επιταγή και να διεξαγάγει άμεσα τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες».

ΕΣΡ: Εκκίνηση τα 35 εκατ. ευρώ

Η τιμή εκκίνησης για κάθε μία από τις επτά δημοπρατούμενες τηλεοπτικές άδειες ορίστηκε στα 35 εκατ. εκατ. ευρώ, με το σύνολο τους να ξεπερνά τα 245 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε το ΕΣΡ προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά. Στην επιστολή του ΕΣΡ σημειώνεται πως η απόφαση αυτή λήφθηκε ομόφωνα και ότι ρητά λαμβάνει υπόψη τον περσινό διαγωνισμό. Το ΕΣΡ επίσης τονίζει ότι το φάσμα δεν είναι απεριόριστο.

(το κείμενο αυτό, σε μια πρώτη μορφή δημοσιεύεται στη FS. Συμπληρώνεται με την απόφαση του ΕΣΡ σχετικά με την τιμή εκκίνησης των τηλεοπτικών αδειων)