Μετωπική στη Βουλή για το ν/σ για τα ΑΕΙ - Free Sunday
Μετωπική στη Βουλή για το ν/σ για τα ΑΕΙ

Μετωπική στη Βουλή για το ν/σ για τα ΑΕΙ

Στη Βουλή συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας που σχετίζεται με τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση. Πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου παρουσίασε το νομοσχέδιο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, προκαλώντας «μετωπική» μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ.

Κ. Γαβρόγλου: «Ορυμαγδός άδικων κατηγοριών»

Ο κ. Γαβρόγλου υπεραμύνθηκε των διατάξεων του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι θεσπίζει «ένα σύνολο ακαδημαϊκών κανόνων». Όπως είπε, «η ψήφιση το 2011 ενός νομοσχεδίου με πολύ μεγάλη πλειοψηφία οδήγησε στην απορρύθμιση της καθημερινότητας. Απορρύθμιση σημαίνει να κάνουν πολλοί ό,τι σχεδόν τους κατέβει, χωρίς να υπάρχουν πλαίσια κανόνων και πλαίσια που κατοχυρώνουν κάποια συναίνεση».
Ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι πρόκειται για το πρώτο νομοσχέδιο που θυμάται που να έχει κατηγορηθεί και να του έχει γίνει κριτική με τόσο έωλη επιχειρηματολογία. Όπως είπε, «με τις λέξεις και εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν, έχουν ξεπεραστεί τα όρια – και μέσα από έναν ορυμαγδό άδικων κατηγοριών έγινε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα αρνητικό κλίμα».

ΝΔ: «Οδηγείτε την παιδεία σε μια πρωτοφανή οπισθοδρόμηση»

Η ΝΔ μέσω της εισηγήτριας και τομεάρχου Παιδείας Νίκης Κεραμέως ανέβασε τους τόνους, καταγγέλλοντας ότι με «το παρόν νομοθέτημα η κυβέρνηση στέλνει τα πανεπιστήμια πίσω ολοταχώς». Μάλιστα, η κ. Κεραμέως κατηγόρησε το υπουργείο Παιδείας ότι με τον νόμο-πλαίσιο επιφέρει επτά καίρια πλήγματα στην εκπαίδευση. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «εισάγεται ένα ασφυκτικό, υπέρμετρα περιοριστικό και γραφειοκρατικό πλαίσιο για τα μεταπτυχιακά προγράμματα, το οποίο ακυρώνει την αναπτυξιακή τους προοπτική και τα καταδικάζει σε παρακμή, αν όχι σε αφανισμό». Επίσης, πρόσθεσε ότι «αποδιοργανώνεται η λειτουργία της πρυτανείας, με την εκλογή αντιπρυτάνεων σε ξεχωριστά ψηφοδέλτια, με απώτερο στόχο τον κομματικό έλεγχο των ιδρυμάτων».
Επιπλέον, σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, «αποψιλώνεται η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), με άμεσο κίνδυνο την αποκοπή των ελληνικών ιδρυμάτων από τον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας».
Η τομεάρχης υποστήριξε ακόμη ότι «επανέρχεται μια παρωχημένη και άκρως επικίνδυνη αντίληψη για το ακαδημαϊκό άσυλο, που έχει ως αποτέλεσμα να συζητάμε για το αν η αστυνομία θα έχει δικαίωμα να συλλαμβάνει τον ληστή, τον βιαστή, τον κλέφτη, τον ναρκομανή, αυτόν που βιαιοπραγεί εντός του πανεπιστημίου».
Σημειώνεται ότι τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν το υπουργείο Παιδείας για προσχηματικό διάλογο, ασκώντας σκληρή κριτική.

Κ. Γαβρόγλου: Ανοίγουμε τα πανεπιστήμια στις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις

Την ελπίδα ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο θα γίνει εξωστρεφές και ταυτόχρονα θα λειτουργεί με ακαδημαϊκούς κανόνες εντός του εξέφρασε ο κ. Γαβρόγλου. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή και παρουσιάζοντας τις βασικές ρυθμίσεις έκανε λόγο για ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό στην κοινωνία, με νέους ακαδημαϊκούς κανόνες.
«Ανοίγουμε τα πανεπιστήμια στις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις, ενισχύουμε την επαγγελματική εκπαίδευση, αφήνουμε νέα περιθώρια ως προς τη συνεργασία με τα ξένα πανεπιστήμια» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για το ζήτημα των μεταπτυχιακών σπουδών ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι με τις προωθούμενες ρυθμίσεις θα μπορούν να εγγράφονται δωρεάν σε μεταπτυχιακά προγράμματα φοιτητές που έχουν τα προσόντα αλλά όχι και την οικονομική άνεση, προσθέτοντας ότι τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών σπουδών στα δημόσια πανεπιστήμια θα πρέπει να προσαρμόζονται με βάση το κόστος και όχι με βάση τη ζήτηση.

Επιστροφή των φοιτητών στη Σύγκλητο

Σχετικά με την επαναφορά της συμμετοχής των φοιτητών σε ποσοστό 10% επί του συνόλου της Συγκλήτου, ο κ. Γαβρόγλου κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσουν αν θεωρούν τους φοιτητές «υπεύθυνους πολίτες ή πρόσωπα που τρομάζουν την κοινωνία».
«Υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις; Προφανώς και υπάρχουν. Υπάρχουν απαράδεκτες περιπτώσεις; Προφανώς και υπάρχουν. Είναι αυτό που χαρακτηρίζει τα πανεπιστήμια; Δεν είναι. Εδώ, λοιπόν, εμείς λέμε υπεύθυνη στάση όλων όσοι είναι στο πανεπιστήμιο μέσα από τις συμμετοχικές διαδικασίες» είπε ο κ. Γαβρόγλου.
Για την επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου ο κ. Γαβρόγλου εξήγησε ότι ουσιαστικά επανέρχεται διάταξη της πρώην υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου. «Είμαι σίγουρος ότι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα τουλάχιστον της ΝΔ είναι πάρα πολλοί εκείνοι που ψήφισαν τη διάταξη της κ. Γιαννάκου του 2007 την οποία επαναφέρουμε. Από το 2011 και μετά, που κάτω από το χειροκρότημα των 250 και πλέον βουλευτών που ψήφισαν το νομοσχέδιο και είχε καταργηθεί το άσυλο, τι ακριβώς έκαναν οι διοικήσεις των πανεπιστημίων για να προστατέψουν τη νομιμότητα των χώρων τους και να μην υπάρχει παραβατικότητα; Δεν έκαναν τίποτα». Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι με τη σχετική διάταξη τίθενται κανόνες μέσω ειδικής ομάδας εργασίας με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο.

Αντιδράσεις από το ΕΜΠ

Την έντονη αντίθεσή τους για διατάξεις του νομοσχεδίου εξέφρασαν η Πρυτανεία και οι κοσμήτορες του ΕΜΠ. Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται οι διαφωνίες του ιδρύματος για σειρά σημαντικών θεμάτων του νομοσχεδίου, όπως αυτό είχε κατατεθεί στη διαβούλευση.
Μεταξύ άλλων, είναι «η εισαγωγή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, η πλασματική αύξηση των προϋπολογισμών των ιδρυμάτων και η υιοθέτηση ρυθμίσεων ώστε να μην καλύπτονται ούτε καν πάγιες ανάγκες των ΑΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό, για θέματα διοίκησης, για θέματα καθημερινής λειτουργίας κ.λπ».
«Το νομοσχέδιο», τονίζει η ανακοίνωση, «επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση στο μέσο της θερινής περιόδου, ακολουθώντας την “πεπατημένη” προηγούμενων σχετικών νομοσχεδίων».

ΣΕΒ: «Η κυβέρνηση να επανεξετάσει συγκεκριμένα άρθρα»

Κριτική στο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση άσκησε και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ζητώντας από την κυβέρνηση να επανεξετάσει συγκεκριμένα άρθρα.
Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι «το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που διευρύνουν το χάσμα της ανώτατης εκπαίδευσης με την οικονομία, καθώς και το χάσμα που χωρίζει την Ελλάδα από τις χώρες που ασκούν πρωταθλητισμό στην αριστεία των νέων και στην επιτυχή μετάβασή τους στην αγορά εργασίας».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα και η οριστική έξοδος της χώρας από την κρίση προϋποθέτουν ευρύτερες συναινέσεις και σημαντικές επενδύσεις στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. Δυστυχώς, ο χώρος της παιδείας έχει επί πολλά χρόνια ταλαιπωρηθεί με αλλεπάλληλες και αντικρουόμενες αλλαγές, που δεν ικανοποιούν τον στόχο της μετάβασης σε μια σύγχρονη οικονομία της γνώσης, όπου τα πανεπιστήμια και οι επιχειρήσεις συνεργάζονται αρμονικά, όπως συμβαίνει σε χώρες που αναπτύσσονται και προοδεύουν».
Επιπλέον, ο ΣΕΒ θεωρεί ότι στο νομοσχέδιο «είναι ιδιαίτερα προβληματική η απουσία ρυθμίσεων που θα ενισχύουν τη συνεργασία της ανώτατης εκπαίδευσης με τις επιχειρήσεις, η ίδρυση νέων θεσμών με ασαφή κατεύθυνση (Ακαδημαϊκά Συμβούλια), η ανάθεση νέων ρόλων στα ιδρύματα χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση (Κύκλοι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης), καθώς και η εισαγόμενη πολυπλοκότητα στην οργάνωση των μεταπτυχιακών σπουδών και η αποθάρρυνση ανάπτυξής τους, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι οι μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στη σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με την παραγωγική δραστηριότητα».